V Postojni bodo jeseni začeli z gradnjo gasilsko-reševalnega centra

V občini Postojna se bo predvidoma jeseni začela gradnja novega gasilsko-reševalnega centra. Kot so pojasnili na postojnski občini, so na razpis za gradnjo prejeli devet ponudb. Javno odpiranje ponudb je potekalo v četrtek, kot najugodnejšo pa so ocenili ponudbo novogoriškega podjetja CPG.

Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Dolenja Trebuša
Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Dolenja Trebuša

POSTOJNA > Postopek izbire sicer še ni končan, saj bodo sedaj vse ponudbe preverili in razvrstili. Šele ko bodo končani vsi ti postopki, bo izdan sklep o izbiri.

Želja, da bi gasilci in službe za zaščito in reševanje v Postojni dobili nov objekt, je stara že več kot 20 let. Obstoječi prostori so namreč neustrezni, med drugim so glede na potrebe premajhni.

Ker so prostori skoraj v samem središču mesta, pa se podaljša tudi odzivni čas ob intervencijah. Nenazadnje se je treba zavedati, da gre za varnostno precej ogroženo območje, saj postojnski gasilci posredujejo tudi ob nesrečah na precejšnjem delu primorske avtoceste, pravijo na občini.

Povsem nov objekt naj bi zdaj postavili na območju ob vhodu v mesto, tik ob bolnišnici za ženske bolezni oz. ob zdravstvenem domu, kjer je sedaj zasebna reševalna postaja. Računajo, da bodo dela stekla letošnjo jesen in da bodo končana konec naslednjega leta oz. najpozneje spomladi 2018.

Razpisana vrednost z DDV je bila nekaj nad 3,9 milijona evrov, brez DDV pa 3,2 milijona. Ponujena vrednost CPG je dobrih 3,1 milijona evrov oz. 2,55 milijona brez DDV. Večino sredstev bodo zagotovili iz občinskega proračuna, del pa naj bi prispevalo ministrstvo za obrambo, s katerim sicer že sedaj sodelujejo, ko gre za požarno zaščito vojaškega vadbišča na Počku.

V novem gasilsko-reševalnem centru, ki se bo raztezal na 3200 kvadratnih metrih, bodo ustrezne prostore dobili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, Gasilska zveza Postojna, reševalna in patronažna služba Zdravstvenega doma Postojna, reševalna postaja Meditrans, Civilna zaščita Občine Postojna ter jamarski in gorski reševalci.

V pritličju bodo večinoma garaže za gasilska vozila, v nadstropju pa garaže za reševalna vozila ter pomožni in pisarniški prostori. Na lokaciji med novim centrom, porodnišnico in zdravstvenim domom bo predvidoma urejen tudi heliodrom, ki bo služil vsem trem ustanovam.

Trenutno postojnsko prostovoljno gasilsko društvo, ki ima več kot 120 članov, letno opravi do 250 intervencij, od tega tretjino na avtocesti.

STA


Najbolj brano