V Pivki poginile ribe

Minuli konec tedna so v reki Pivki med Grobiščem in Postojno opazili večje število poginulih rib. Kaj je povzročilo tokratni pogin in koliko rib je poginilo, bo verjetno znano danes.

Kaj je povzročilo tokratni pogin rib pred Postojno? Foto: Damijan Magajna
Kaj je povzročilo tokratni pogin rib pred Postojno? Foto: Damijan Magajna

POSTOJNA > “Od mostu na cesti med Hraščami in Postojno navzgor do Grobišča je verjetno poginilo vse, kar je bilo noter. Mogoče je še kak krap ostal, drugo pa je verjetno šlo,” nam je včeraj popoldne opisal dogajanje v reki Pivki pred Postojno gospodar ribiške družine Postojna Bogdo Nunič.

Pojasnil nam je, da so informacije o posameznih poginulih ribah dobivali vse od minule srede, v soboto in včeraj pa so opazili večjo količino poginulih rib. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za najmanj nekaj sto kilogramov rib, vendar Nunič o točnih številkah včeraj še ni mogel govoriti.

“Rib je notri veliko, samo težko je priti zraven. Vseh poginulih rib pa verjetno tudi še ni vrglo na površje,” pravi Nunič.

Kaj je povzročilo pogin rib na tem nekaj kilometrskem odseku Pivke, tako še ni znano. Včeraj so vzeli vzorec vode, na kraju so bili tudi gasilci in policija ter predstavnik vodnogospodarskga podjetja Drava.

“Več bomo vedeli jutri, ko bomo tudi dorekli, kako in kaj,” nam je včeraj povedal Nunič. V sosednji Nanoščici, ki se tik za omenjenim mostom pred Postojno steka v Pivko, so domačini in ribiči opazili večji pogin rib pred slabimi štirimi leti. Takrat so ugotovili, da so ribe poginile zaradi nemarneža, ki je v jašek pred čistilno napravo v Hruševju zlil večjo količino gnojevke, naprava pa take količine ni mogla prečistiti. DC


Najbolj brano