V Parku Postojnska jama bodo uresničili napoved o milijonu obiskov

V Postojnski jami so v torek, 11. oktobra - ob obletnici rojstva Luke Čeča, domačina, ki je odkril notranje dele jame in hroščka drobnovratnika - presegli številko 950.000 obiskovalcev Parka Postojnska jama. To pomeni, da bodo do konca leta uresničili napoved o milijonu obiskov, so danes sporočili iz družbe.

V Postojnski jami so v torek, 11. oktobra - ob obletnici rojstva 
Luke Čeča, domačina, ki je odkril notranje dele jame in 
hroščka drobnovratnika - presegli številko 950.000 obiskovalcev Parka Postojnska jama. Foto: Leo Caharija
V Postojnski jami so v torek, 11. oktobra - ob obletnici rojstva Luke Čeča, domačina, ki je odkril notranje dele jame in hroščka drobnovratnika - presegli številko 950.000 obiskovalcev Parka Postojnska jama. Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > Število obiskovalcev Parka Postojnska jama je od začetka leta do 11. oktobra v primerjavi z enakim obdobjem lani večje za 7,5 odstotka ali za nekaj več kot 66.000 gostov. V Vivariju Proteus je bil obisk višji za 32 odstotkov, predvsem na račun izleganja jajčec človeških ribic.

Trend enakomernega naraščanja števila obiskovalcev beležijo prek celega leta. Največ gostov prihaja iz Italije in Južne Koreje, letos pa beležijo velik porast obiska domačih gostov.

"Tu so še tradicionalni nemški gostje, hit sezone pa so poleg slovenskih še izraelski gostje. Med prvih 10 držav se po številu obiskovalcev uvrščajo še Poljska, Velika Britanija, ZDA in Japonska. Zadnji v deseterici so madžarski gostje, s podobno rastjo kot hrvaški gostje," so povedali v družbi.

Nad pričakovanji je zaživel prenovljen hotel Jama. Zadovoljni so z zasedenostjo in z odzivi. "Park Postojnska jama tako s hotelom, raznovrstnimi ogledi znamenitosti in inovativnimi storitvami zaokrožuje ponudbo kot celovita turistična destinacija," so ocenili.

V Postojni je bilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja največ gostov v dvestoletni zgodovini turističnega razvoja. Število obiskovalcev se je približalo milijonu. Rekord v letnem številu obiskovalcev so dosegli leta 1985, ko je jamo obiskalo 942.245 ljudi, skupaj z drugimi znamenitostmi - Predjamskim gradom ter Pivko in Črno jamo - pa se je ta številka povzpela preko milijona.

STA


Najbolj brano