V Kovodu zagotavljajo, da je pitna voda na Postojnskem neoporečna

V zvezi s sumom fekalnega onesnaženja na Postojnskem v javnem podjetju Kovod tudi sami opozarjajo na vsakoletni problem gnojenja kmetijskih površin. Obenem pa direktor Kovoda David Penko zagotavlja, da z novo čistilno napravo izpustne parametre spremljajo zelo natančno in da je pitna voda na Postojnskem za zdaj neoporečna.



Prvi mož Postojnske jame Marijan Batagelj je opozoril na 
težave, ki jih zaradi onesnaženja imajo pri obisku turistov.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Prvi mož Postojnske jame Marijan Batagelj je opozoril na težave, ki jih zaradi onesnaženja imajo pri obisku turistov.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnčani so v zadnjih tednih tožili zaradi neznosnega smradu, preteklo soboto pa je v Pivki jami prišlo do pogina rib, domnevno zaradi fekalnega onesnaženja, je poročala Televizija Slovenija.

V ta namen so v javnem podjetju Kovod Postojna danes pripravili novinarsko konferenco na to temo. Direktor David Penko je priznal, da so na samem zajetju pitne vode za občane Postojne in Pivke opazili trend naraščanja fekalnega onesnaženja.

Penko je spomnil na pojav fekalij in z njimi povezanih težav pri distribuciji pitne vode ob vsakoletnem gnojenju.

“V tem zadnjem času se je tukaj na Postojnskem izvajalo zelo obilno gnojenje kmetijskih površin in sumimo, da je do teh težav prišlo ravno zaradi tega gnojenja,” je pojasnil direktor Kovoda. Prav zaradi tega so stopili v stik s kmetijsko in veterinarsko upravo, kjer so opravili inšpekcijski nadzor.

Penko poudarja, da je pitna voda za zdaj neoporečna, za kar gre zahvala tudi novi čistilni napravi, ki je začela obratovati lani in s katero "izpustne parametre lahko spremljamo na minuto natančno”. Čistilno napravo inšpekcijske službe redno nadzirajo. Nazadnje so bili inšpektorji na obisku v sredo, ugotovili pa so, da na čistilni napravi ni nepravilnosti, je dodal Penko.

Težav niso občutili le občani. Novinarske konference se je udeležil tudi prvi mož Postojnske jame Marijan Batagelj, ki je po Penkovih besedah tudi sam opozoril na težave, ki jih zaradi onesnaženja imajo pri obisku turistov.

STA


Najbolj brano