V Komnu so pohiteli s proračunom za 2015

Ker se jeseni mandati občinskih svetov in županov iztekajo, v večini občin sploh ne razmišljajo o proračunih za naslednje leto, čeprav večina naložb teče več let. Občina Komen pa je ena redkih, ki je že pripravila osnutek proračuna za leto 2015 in ga tudi potrdila v prvem branju. Svetniki bodo o njegovi primernosti dokončno odločali septembra ali pa to prepustili naslednikom.

Svetniki Občine Komen so že  obravnavali in prvič sprejeli  predlog proračuna za naslednje leto, česar ni storila še nobena od notranjsko-kraških občin. Tako  ne bodo zamudili pravočasnega sprejemanja proračuna za leto 2015. Foto: Bogdan Macarol
Svetniki Občine Komen so že obravnavali in prvič sprejeli predlog proračuna za naslednje leto, česar ni storila še nobena od notranjsko-kraških občin. Tako ne bodo zamudili pravočasnega sprejemanja proračuna za leto 2015. Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > V Občini Komen so pripravili proračun za leto 2015, ko bo že novo mandatno obdobje. Po zakonodaji naj bi občine sprejemale proračune le za leta enega mandatnega obdobja, vendar pa obstaja tudi druga možnost.

V kakšni fazi sprejemanja proračunov za leto 2015 so občine Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna in Sežana, smo vprašali njihove uprave? Iz vseh so nam pojasnili, da s postopki še niso začeli. Ob tem, da so nekateri zamujali celo z letošnjim proračunom, v Postojni so ga, denimo, sprejeli šele decembra lani, so občinske uprave marsikje že pripravljene, da bodo prve mesece leta 2015 preživele z dvanajstinami. Občine imajo osnove za večje investicije v naslednjih letih sicer načrtovane v Načrtih razvojnih programov, kar naj bi se odražalo tudi v proračunih. Pri tem je izjema Občina Ilirska Bistrica. “Z načrtom razvojnih programov, preden ga ne obravnava občinski svet, vas še ne moremo seznaniti. Menim, da ni primerno. Pripravili pa smo že predlog proračuna za leto 2015, vendar ga bom predlagal občinskemu svetu le v primeru, če bom na jesenskih volitvah ponovno izvoljen,” o razvojnem načrtu občine in proračunu pove ilirskobistriški župan Emil Rojc.

“Zakonodaja sicer narekuje, da občinski svet v odhajanju ne more sprejeti dvoletnega proračuna. Odgovor države, ali lahko sprejme enoletnega, pa še čakamo. Menimo, da ga lahko. Če ga sprejmemo in naslednji občinski svet ugotovi, da ni primeren, ga bo zavrnil in bo pripravil novega. Če pa bo zanje sprejemljiv, lahko sprejmejo le rebalans,” meni komenski župan Danijel Božič.

Ne želijo prekiniti projektov v teku

Razlogov, zakaj so v Komnu že pripravili predlog proračuna za naslednje leto, je več, pojasni prvi mož v Občini Komen. Eden glavnih je izvajanje projektov, ki jih letos še ne bodo končali, vendar je bolje, da neprekinjeno tečejo naprej.

Drugi razlog je, nadaljuje Božič, črpanje evropskega denarja: “Če se, kot napovedujejo, marca naslednje leto odprejo možnosti za kandidiranje pri evropskih projektih, je najbolje, da je tedaj občina že sprejela proračun in z njim proračunsko postavko, s katero izpolnjuje pogoje za kandidaturo.”

S tem razlogom se strinja tudi občinski odbor za proračun. “Če je naš postopek sprejemanja proračuna za naslednje leto, ko bo nov občinski svet, legalen (kar nam morajo odgovorni še pojasniti), bo potrebno le spremeniti vsote, predvidene za socialo, kulturo in izobraževanje, saj so načrtovane v enaki višini kot za letos, potrebe pa so večje,” je povedal predsednik odbora Igor Zega.

Z ministrstva za finance so glede sprejemanja občinskih proračunov za leto 2015 pojasnili, da jih še nobena ni sprejela ter da naj ga občinski sveti do občinskih volitev naj ne bi sprejemali. “Priprave na sprejem občinskih proračunov za naslednje leto morajo teči skladno z zakonskimi roki. Predloženi morajo biti občinskim svetom v 30 dneh po predložitvi državnega proračuna državnemu zboru, sprejeti pa v roku, ki omogoča uveljavitev proračuna s prvim januarjem. Ker mora vlada predlog državnega proračuna predložiti državnemu zboru do prvega oktobra, pomeni, da župan predloži predlog občinskega proračuna občinskemu svetu najkasneje v času od prvega oktobra do prvega novembra,” so še pojasnili. Glede na to, da so občinske volitve razpisane za peti oktober, občine letos predpisanega roka verjetno ne bodo mogle upoštevati oziroma ga utegnejo zamuditi. Zato mnogi ugotavljajo, da je ravnanje Občine Komen, ki je proračun za leto 2015 že prvič obravnavala, še kako koristno.

Predlog so na zadnji seji že podprli tudi občinski svetniki in ob tem soglašali, da drugo branje opravijo že septembra, če pa se to ne bo uresničilo, odločanje prepustijo novemu občinskemu svetu.

Do proračuna že februarja

“S tem, da smo predlog proračuna že obravnavali v prvem branju, nismo kršili ničesar. Gradivo bo občinski upravi v pomoč, da bo lahko imela morda že februarja veljaven proračun. In to kljub temu, da država že nekaj let občinam ne pošilja proračunskih izhodišč in projekcij, na osnovi katerih bi lahko pripravile dokumente. Tako se bodo morale občine znajti same tudi vsaj še v prvi polovici naslednjega leta,” še meni komenski župan.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano