V Divačo po elektriko za avto

Od včeraj je postaja za polnjenje električnih vozil v Divači povsem opremljena. To je prva taka polnilnica na Krasu. Stoji pri novem bloku za občinsko stavbo, na robu Trga 15. avgusta. Kartice za polnjenje so na voljo v Itak baru, hotelu Malovec in na občini.

Polnilnica za avtomobile na električno energijo v Divači. Foto: Občina Divača
Polnilnica za avtomobile na električno energijo v Divači. Foto: Občina Divača

DIVAČA > “Da svoj avtomobil na polnilni postaji oskrbim z električno energijo, s katero lahko prevozim približno 100 kilometrov, potrebujem dobrih 20 minut. Pohvalno je, da kartico za polnjenje uporabniki dobijo ob vsaki uri dneva in vse dni v tednu,” je ob svojem prvem polnjenju povedal uporabnik Marjan Božič.

Primorska pionirka

V. d. direktorja občinske uprave Iztok Felicjan dodaja, da uporabniki kartico lahko dobijo v sosednjem Itak baru med 7. in 23. uro, v hotelu Malovec 24 ur na dan, v občinski stavbi v Kolodvorski 3a pa v delovnem času uprave, med 7. in 15. uro. Polnjenje prek teh kartic je brezplačno, strošek namreč krije Občina Divača.

“Naša občina se je s postavitvijo polnilne postaje in tremi električnimi kolesi, ki so za turiste in občane na voljo pred hotelom Malovec, uvrstila med prve primorske občine, ki skrbijo za trajnostno mobilnost in občane spodbujajo k ekološkemu delovanju v svojem okolju ter prispevajo k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida,” navaja Felicjan.

Električna polnilnica ima moč 24 vatov in dve sedempolni vtičnici. Stoji med novim blokom za občinsko stavbo in starim blokom pri bencinski črpalki, v križišču Ulice Albina Dujca in 15. avgusta.

Alterenergy daje sadove

Občina Divača se je ob koncu leta 2012 na povabilo novogoriške agencije Golea, s katero sodeluje tudi pri energetski sanaciji javnih zavodov, vključila v evropski strateški projekt Alterenergy. Z njim se je priključila 58 pilotnim občinam na območju Jadrana z manj kot 10.000 prebivalci, v katerih načrtno spodbujajo k večji rabi obnovljivih virov energije in k energetski učinkovitosti.

V Sloveniji je bilo lani 374 električnih vozil, največ osebnih avtomobilov, skuterjev in koles. V prihodnje pa je predvideno bistveno povečanje števila električnih vozil. LKF


Najbolj brano