V mali Divači veliko proizvodno podjetje

V divaški poslovni coni Risnik so danes slovesno odprli razširjen obrat podjetja Seven Refractories, ki proizvaja ognjeodporne materiale za jekleno, železovo, cementno in toplotno industrijo. Seven so ustanovili pred šestimi leti, deluje na več celinah, v glavnem obratu v Divači je zaposlenih 50 ljudi, večinoma domačinov, in dosega več kot 35 milijonov evrov prometa na leto.

V divaški poslovni coni Risnik so danes slovesno odprli 
razširjen obrat  podjetja Seven Refractories, ki proizvaja 
ognjeodporne materiale  za jekleno, železovo, cementno in 
toplotno industrijo.
V divaški poslovni coni Risnik so danes slovesno odprli razširjen obrat podjetja Seven Refractories, ki proizvaja ognjeodporne materiale za jekleno, železovo, cementno in toplotno industrijo. 

DIVAČA > “Razmere na trgu so težke, vendar mi še vedno rastemo. Zato smo se odločili, da razširimo kapaciteto v našem glavnem proizvodnem obratu, ki je v Divači,” je pojasnil direktor podjetja Erik Zobec. In dodal, da so poleg razširjenega laboratorija, v katerem nenehno iščejo inovativne rešitve, da bi Seven Refractories postal vodilni ponudnik vrhunskih proizvodov v sektorju ognjevzdržne keramike, dodali še novo linijo in s tem učinkovito podvojili zmogljivost enega od svojih glavnih proizvodov.

“Z dodatno zmogljivostjo 9000 ton ognjevzdržnih materialov na leto je obrat v Divači sedaj še bolj odziven, ko gre za kratkoročna naročila. Tako kot ostali del obrata, je tudi nova linija pripravljena za obratovanje v treh izmenah,” je še povedal Zobec, sicer zamejski Slovenec.

“Načrtovanje in gradnja razširjenega dela obrata v Divači sta trajala šest mesecev, še posebej smo ponosni na naš ekstruder (naprava za mešanje materialov v končni proizvod, op. av.), ki smo ga sami razvili. Da bi ostali konkurenčni ostalim, pa niso pomembni le izdelki in storitve, temveč mora biti v ospredju tudi tehnika proizvodnje,” je poudaril vodja obrata v Divači Renzo Iuretigh.

Seven zaposluje v večini Divačane

V podjetju Seven proizvajajo široko paleto proizvodov za ključne industrijske panoge, vezane na železo, cement, aluminij, jeklo, peči in tudi proizvajajo električno energijo. Razvili so strokovno znanje in visokotehnološke proizvode za elektrarne, aplikacije za pridobivanje energij iz odpadkov, za livarne in industrije za nemagnetne kovine in še kaj.

Z lastnimi podjetji so prisotni še v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu, predstavnike imajo v Turčiji, Kanadi, Veliki Britaniji, ZDA, Švedski, Indiji in Iranu. Njihovo letno povprečje je 50.000 metričnih ton proizvodnje, od tega imajo v Divači zmogljivost za 35.000 metričnih ton z integrirano proizvodnjo, logistiko in skladiščem, linijo za suho mešanje in linijo za okolju prijazen plastelin za točenje železove rude ter lasten, 130 kvadratnih metrov velik laboratorij, v katerem sta zaposlena tudi dva kemijska strokovnjaka iz divaške občine. Tudi večina od skupno 50 zaposlenih je domačinov. V razširjenem obratu jih bodo zaposlili še približno 20. “Gre za pomembnega zaposlovalca na tem območju in družbo z zelo visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, eno najvišjih v Sloveniji,” je izpostavil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je bil danes slavnostni gost.

Počivalšek: “To je vrh zadovoljstva”

Počivalšek je po slovesnem rezanju traku dejal: “To je vrh zadovoljstva, če prideš v podjetje, ki je v petih letih zraslo iz nič na 35 milijonov evrov, podjetje, ki 99,5 odstotka izvozi v svet, podjetje, ki ve, kaj hoče, in podjetje, ki se misli do leta 2020 razviti do prometa 73 milijonov evrov.” Po njegovem mnenju se je mogoče po zgodbi Seven Refractories tudi zgledovati.“Verjamem, da bo ta zgodba tudi spodbuda, da bomo šli tudi drugod v Sloveniji v tej smeri naprej.” Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan prav tako ni skrivala zadovoljstva in je poudarila, da ima občina s podjetjem Seven odlične odnose. V zvezi z urejenostjo poslovne cone Risnik, ki je zapuščina propadlega Primorja, pa upa, da bodo stečajni postopki kmalu pri koncu in bodo podjetniki vendarle lahko cono v celoti odkupili in zasedli. “Odločili smo se, da bo občina uredila infrastrukturo v coni, čeprav ni lastnica, saj ne moremo več čakati. Že predolgo je tu neurejeno stanje. Občina gre na roke tudi kupcem parcel v coni, tako da jim znatno zniža komunalni prispevek. In večkrat smo pozvali stečajnega upravitelja, naj skrajša stečajne postopke,” je bila odločna.

Zakaj je prvih sedem zanesenjakov, ki so ustanavljali podjetje Seven, izbralo Divačo? Direktor in solastnik podjetja Erik Zobec odgovarja: “Izbira, da glavni obrat podjetja zgradimo prav v Divači, se je izkazala za zelo primerno, saj se Divača nahaja v središču Evrope in v neposredni bližini glavnih pristanišč, kot sta Koper in Trst, ter v bližini avtoceste. Taka strateška lokacija pa omogoča kratke transportne linije in zato hitrejšo dobavo. Poleg tega sta Slovenija in jadranska regija zelo priljubljeni destinaciji za kupce in poslovne partnerje, saj ponujata idealno priložnost za združitev posla in turističnih obiskov oziroma zabave, sprostitve.”

Glavni kupci izdelkov podjetja Seven Refractories, v katerem so razvili več kotlea 600 novih izdelkov, ki jih prodajajo v več kot 40 držav, so svetovne korporacije v naprednih predelovalnih industrijah. Poleg tega pa njihova proizvodnja v Divači temelji na več kot 60-odstotni zeleni energiji, ki jo pridobivajo s fotovoltaično streho, na kateri je 890 panelov. S tem zmanjšujejo za več kot 70 odstotkov emisij ogljikovega dioksida.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano