Ustvarjali so in tkali vezi

Brezmejnost časa in prostora je bil naslov letošnje likovne kolonije, ki jo je že 17. zapored pripravilo Društvo za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa Vezi. Izdelke so udeleženci predstavili v Štanjelu.

Obiskovalci so si v Štanjelu z zanimanjem ogledali dela, ki so 
jih ustvarili udeleženci likovne kolonije. Foto: Špela Razpet
Obiskovalci so si v Štanjelu z zanimanjem ogledali dela, ki so jih ustvarili udeleženci likovne kolonije. Foto: Špela Razpet

ŠTANJEL > “V preteklih letih je likovna kolonija potekala v spomladanskem času, letos pa je padla že skoraj v jesen, kar je razvidno tudi iz uporabljenih barv na slikah, ki nakazujejo, da se bližamo jeseni,” je povedala Vida Mesar, predsednica društva Vezi.

Tudi letos je likovno kolonijo spremljal bogat program. Udeleženci so poslikali zid pred stanovanjsko skupnostjo, slikali v družbi učencev Osnovne šole Komen, preizkusili so se v intuitivnem akcijskem slikanju, izdelovali lovilce sanj, slikali poglede skozi kalejdoskop. Preizkusili so se tudi v oblikovanju gline in pirografiji - žganju na les, uživali v obrazni jogi ter slikali slike iz peska.

Večere so jim popestrili glasbene skupine Kazenski vod in Turn on Irish, društvo Srebrna z irskimi plesi ter Tea Smonker z gongi. Nosilci delavnic letošnje likovne kolonije so bili Cveto Vidovič, Andreja Kranjec, Mateja Čerk, Niveska Tarin in Nina Zečević. Likovne kolonije so se ponovno udeležili Stanka Golob, koprsko društvo Barčica, društvo slikarjev amaterjev Tolmin ter sežansko društvo Zlati Žarek.

“V fundaciji se zavedamo težav, ki jih imajo osebe z težavami v duševnem zdravju. Dejstvo je, da so premalo slišani, premalo videni in to največkrat zaradi nekih predsodkov in stigmatizacije, pri čemer se težave v duševnem zdravju preprosto enači z nekimi drugimi stanji osebnostnih motenj, kar ni prav,” je povedal Štefan Kušar, predsednik Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij RS.

Petkov zaključni program so popestrili instrumentalista Danijel in An Černe, komorna skupina Cellostrike v zasedbi Anžeta Ličena, Sama Fučke, Špele Črv in Veronike Zagožen, baletki Zala Dodič in Katarina Jurišević iz Društva ljubiteljev baletne umetnosti Divača ter vokalistka Zala Hreščak iz Kulturnega društva Srebrna. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi dela udeležencev kolonije.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano