Ustavno sodišče zavrnilo zahtevo župana Emila Rojca

Spor glede proračuna občine Ilirska Bistrica za leto 2013 je dobil epilog na ustavnem sodišču. A ta ni vsebinski. Ustavni sodniki so županovo zahtevo za oceno ustavnosti odloka o proračunu namreč zavrnili zato, ker domnevno nezakoniti odlok ni več veljaven, saj je občina medtem že sprejela proračun za leto 2014.

Emil Rojc Foto: Leo Caharija
Emil Rojc Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, ILIRSKA BISTRICA > V občini Ilirska Bistrica se je zaradi sporov med županom Emilom Rojcem in opozicijo, ki so bili stalnica prejšnjega mandata, zapletalo ne le pri sprejemu proračuna za leto 2014 - tega je občina po skoraj enoletnem sprejemanju dobila šele konec lanskega leta - temveč tudi pri proračunu za leto 2013. Rojc je odlok o proračunu poslal v ustavno presojo, saj je menil, da je protiustaven in nezakonit. Opozicijski svetniki so namreč z amandmaji dosegli določene spremembe proračuna. Župan je zato zadržal njegovo objavo in občinskemu svetu predlagal ponovno odločanje. Občinski svet je proračun nato ponovno potrdil.

Poldrugo leto kasneje so ustavni sodniki ugotovili, da s sprejemom proračuna občine Ilirska Bistrica za leto 2014 izpodbijani odlok o proračunu za 2013 nima več neposrednih pravnih učinkov in ni več podlaga za izvajanje financiranja občine v letu 2015. Odločitev ustavnega sodišča o njegovi ustavnosti in zakonitosti zato ne bi mogla odpraviti morebitnih v zahtevi zatrjevanih posledic.

Ustavno sodišče namreč presoja samo veljavne predpise. O ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa, ki je med postopkom pred Ustavnim sodiščem prenehal veljati, pa le, če niso bile odpravljene posledice njegove protiustavnosti oziroma nezakonitosti.

VRŽ


Najbolj brano