Usoda plač v Lipici bo znana danes

Čeprav je družba Lipica turizem začela postopek insolventnosti, ji še ne grozi stečaj. Tudi v sindikatu namreč opažajo, da se novi lastnik družbe, Slovenski državni holding, trudi, da bi jo obvaroval pred stečajem. Danes bo znano, ali bo Lipici turizmu Delavska hranilnica odobrila posojilo, s katerim bi zaposlenim izplačali še polovico plače in prispevkov za december.

Včeraj so na zboru delavcev zaposlenim v družbi Lipica turizem pojasnili, zakaj jim še niso izplačali polovice decembrskih plač in prispevkov ter kakšne možnosti ima družba v prihodnje.    Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj so na zboru delavcev zaposlenim v družbi Lipica turizem pojasnili, zakaj jim še niso izplačali polovice decembrskih plač in prispevkov ter kakšne možnosti ima družba v prihodnje.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > Ta trenutek gospodarska družba Lipica turizem nima denarja, da bi 35 zaposlenim v gostinstvu plačala še polovico decembrske plače in prispevke, kaj šele januarsko plačo.

“Zato smo Delavsko hranilnico, tako kot lani, prosili za 50.000 evrov kredita, danes bo znano, ali ga bo odobrila,” je včeraj povedal Boštjan Bizjak, v. d. direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica, ki ima po prenosu družbe Lipica turizem na Slovenski državni holding (SDH) še pooblastila za njeno vodenje do oktobra letos.

Bizjak je prejšnji teden obvestil SDH in vlado, da je sprožil postopek insolventnosti družbe. “V tej fazi insolventnosti družbe lahko s pomočjo kredita zagotovimo le plačilo najbolj nujnih storitev, ki zagotavljajo nadaljnje kratkoročno delovanje družbe. Sklicana bo skupščina, na kateri bodo sprejeli nadaljnje ukrepe, pripravlja se načrt sanacije in reorganizacije družbe,” je še pojasnil Bizjak. Da bi se prebili do poletne sezone, bi, tako Bizjak, družba potrebovala približno 150.000 evrov.

Prejšnji dve leti so si pomagali z izkupičkom letnih kart od članov Golf kluba, ki ga letos niso prejeli, saj se je s prenosom na SDH pojavil problem lastništva.

“Upajmo, da bo prošnja za kredit odobrena in da bodo plače izplačane. To je zdaj za 35 zaposlenih najbolj pomembno, za nadaljnje delovanje družbe pa je pomembno, da trajno uredijo njeno delovanje, zato da delavci ne bodo na nekaj mesecev živeli v agoniji,” pa je poudarila predsednica sindikata gostinskih delavcev Karmen Leban. Ter ob tem izpostavila, da je sindikate pozitivno presenetil novi lastnik Lipice turizem, SDH: “Se trudijo, zaznavamo, da ni njihov namen družbo takoj spraviti v stečaj, iščejo zamisli, kako oživiti turizem v Lipici. Na potezi je tudi vlada, naj se odloči, kaj želi storiti z Lipico kot turistično destinacijo.”

In tudi v ta namen je danes v državnem zboru sklicana nujna seja dveh odborov, za kmetijstvo in za gospodarstvo. Zahtevo za njun sklic je dala Združena levica, na dnevnem redu skupne seje pa imata odbora eno samo točko, Lipico. A ne samo turističnega dela Lipice, temveč problematiko celotne Kobilarne Lipica.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano