Upniki niso založili denarja za tožbe

Stečajna upraviteljica družbe Javor Vezane plošče ne bo začela sodnih postopkov za izpodbijanje nekaterih pravnih poslov, ki jih je sklenilo vodstvo zdaj že propadle družbe. Upniki namreč niso založili 160.000 evrov predujma za to.

Nekdanjim zaposlenim propadla  družba Javor vezane plošče 
dolguje približno 1,5  milijona evrov.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Nekdanjim zaposlenim propadla družba Javor vezane plošče dolguje približno 1,5 milijona evrov.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Družba Javor Vezane plošče je v stečaju že od julija. Upniki so prijavili skupaj za 12,3 milijona terjatev, stečajna upraviteljica. jih je priznala 10,3 milijona. Od tega je 1,5 milijona prednostnih terjatev, saj je propadla družba ostala zaposlenim dolžna plače, državi pa prispevke. Na računu ni dovolj denarja za pokrivanje vseh stroškov, zato je stečajna upraviteljica nedavno upnike pozvala, naj do 20. decembra založijo 160.000 evrov. Tako bi namreč lahko začela in vodila sodne postopke, s katerimi bi izpodbijala pravna dejanja zoper nekatere dobavitelje. Minule dni so nekateri upniki stečajno upraviteljico sicer poklicali za pojasnila, a včeraj na računu ni bilo nobenega priliva. “To pomeni, da ne bom mogla voditi sodnih postopkov za izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj. Iz tega naslova ne bom mogla pridobiti nobenega premoženja,” pravi stečajna upraviteljica Maja Grebenšek. Seveda je treba upoštevati, da zmaga na sodišču ne bi nujno pomenila, da bi v stečajno maso pritekel dodaten denar. To je odvisno od tega, ali bi bila poražena stran sploh sposobna plačati, kar bi morala.

A četudi zdaj upniki niso založili denarja, ni še vse zamujeno. “Upniki lahko v imenu in za račun stečajne mase sami vložijo tožbe za izpodbujanje, čas za to imajo do 1. januarja prihodnje leto,” še pravi stečajna upraviteljica.

Usoda matične družbe Javor, nad katero je koprsko okrožno sodišče pred dvema tednoma začelo stečajni postopek, za zdaj ostaja nejasna. Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc je namreč vložil pritožbo, saj je prepričan, da je sodišče pri odločanju o stečaju naredilo “datumsko napako” in o stečaju odločilo še pred iztekom roka, ki ga je Javorju postavilo za dopolnitev njegovo vloge za odlog odločanja o stečaju. Šilc namerava zdaj počakati, “da višje sodišče v Ljubljani potrdi očitno napako sodnice”, kako naprej, pa po njegovem trenutno ne vedo niti pravniki. Nad Javorjem je bila namreč že pravnomočno začeta prisilna poravnava, prejšnji teden pa bi v njenem okviru že morala potekati tudi skupščina delničarjev, ki bi odločali o dokapitalizaciji, a je zaradi začetka stečaja ni bilo. Kljub nejasnemu položaju pa je z delom medtem že začela stečajna upraviteljica Melita Butara. Odgovorila nam je, da se je že sestala z likvidacijskim upraviteljem in za podatke zaprosila računovodski servis. Prav tako je opravila tudi prvi ogled nepremičnin, pregled najemnih pogodb ..., v kratkem pa načrtuje pogovore z najemniki in potencialnimi kupci.Na okrožnem sodišču v Kopru so nam odgovorili, da bo o tem, ali je bila kakršnakoli napaka storjena, sodišče zavzelo stališče, ko in če bo vsebinsko odločalo o pritožbi zoper sklep o začetku stečajnega postopka. O pritožbi praviloma namreč odloča višje sodišče. “V kolikor pa sodišče prve stopnje po prejemu pravočasne pritožbe ugotovi, da je utemeljena, lahko tudi samo nadomesti svoj prvotni sklep,” so še pojasnili. VRŽ

Sicer pa stečajni postopek za Javor Vezane plošče nemoteno teče naprej. V stečajni masi ni prav veliko, gre predvsem za premično premoženje in nekatere terjatve.

Družba Javor Vezane plošče ni imela nepremičnin; prostore, v katerih je delovala, ji je dajala v najem matična družba Javor. Stečajna upraviteljica načrtuje, da bo premoženje začela prodajati prihodnje leto. A prav lahko ne šlo, saj so stroji starejši in kupcev se gotovo ne bo trlo. Nekdanji zaposleni - ob stečaju jih je bilo skupaj 74 - so dobil del denarja, ki jim ga dolguje nekdanji delodajalec. Založil ga je jamstveni sklad.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano