Ugodnejša posojila za podjetja

V primorsko-notranjski regiji je v okviru regijske garancijske sheme na voljo 1,6 milijona evrov, zato bodo podjetja in samostojni podjetniki s tega območja lažje prišli do posojil, ta pa bodo zanje tudi cenejša.

 Foto: STA
Foto: STA

POSTOJNA, PIVKA, ILIRSKA BISTRICA > Na javni razpis garancij za bančne kredite mikro, malim in srednje velikim podjetjem v okviru regijske garancijske sheme v primorsko-notranjski regiji se lahko prijavijo gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge, ki delujejo in izvajajo projekte na območju občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Cerknica, Bloke in Loška dolina.

3,2 milijona evrov znaša skupni kreditni potencial. Najnižji znesek bančnega posojila je 8000 evrov, najvišji 150.000 evrov, odplačilna doba je največ osem let.

Kot pojasnjuje Marinka Petrc iz Regionalne razvojne agencije Zeleni kras, bo s tem razpisom posojilo za gospodarske subjekte v regiji zdaj ne le lažje dostopno, ampak tudi ugodnejše, saj jim bo omogočil nižje obrestne mere in manjše stroške.

“Nekateri podjetniki so zanimanje izrazili, še preden je bil razpis objavljen. Podjetjem namreč zavarovanje kredita pogosto pomeni nepremostljivo oviro na poti do sredstev za investicije,” pravi svetovalka.

Upravičenci bodo lahko pridobili garancije do 50 odstotkov glavnice posojila. To bodo lahko najeli pri Banki Koper, Abanki ali Delavski hranilnici.

Slovenski regionalno razvojni sklad za garancije v Primorsko-notranjski regiji namenja 800.000 evrov, skupni kreditni potencial pa znaša 3,2 milijona evrov. Najnižji znesek bančnega posojila je 8000 evrov, najvišji 150.000 evrov, odplačilna doba je največ osem let.

Nezanemarljivo ob tem je tudi, da je razpis odprt za vse: “Članarine ni, ker želimo podjetjem pomagati s čim manj stroški,” pravi Marinka Petrc. Še dodatno jim stopajo naproti s tem, da lahko garancijo dobijo ne le za investicije, ampak delno tudi za obratna sredstva, ki pa ne smejo presegati 20 odstotkov odobrenega posojila. MUZ


Najbolj brano