Tudi z vozičkom v peto nadstropje šole

V Osnovni šoli Miroslava Vilharja Postojna bodo letošnje jubilejno leto, v katerem je šola praznovala 25-letnico delovanja, 20-letnico športnega programa in 115-letnico stare šolske stavbe, danes zaokrožili s predajo namenu novozgrajenega osebnega dvigala, ki je ena najpomembnejših pridobitev v zgodovini šole in največja naložba v zadnjem desetletju.





Ravnateljica Pia de Paulis Debevec pravi, da je osebno 
dvigalo za šolo  velika pridobitev. 

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Ravnateljica Pia de Paulis Debevec pravi, da je osebno dvigalo za šolo velika pridobitev.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Z dvigalom bodo zaposleni, šolarji in njihovi starši uresničili dolgoletne želje in predvsem potrebe: “Naša šola ima šest etaž, tako da je gibanje po njej kar zahtevno, stopic je veliko. Imamo pa tudi gibalno ovirane otroke. Trenutno je eden na invalidskem vozičku, nekaj pa je tudi takih, ki imajo težave pri hoji. Učenca, ki je na invalidskem vozičku, na primer sploh nismo mogli razporediti v pravo učilnico, saj je z vozičkom dostopno le podpritličje,” je ob novi pridobitvi poudarila ravnateljica šole Pia de Paulis Debevec. Ravnateljica ob tem dodaja, da bo odslej v šoli bistveno olajšan tudi prenos knjižnega gradiva in učbenikov, prevoz malic in podobno.

Na šoli je bila vgradnja dvigala sprva načrtovana že ob izgradnji prvega prizidka leta 1998, a je zanj zmanjkalo denarja. Šola se je s pobudo ustanoviteljici, Občini Postojna, nazadnje obrnila pred štirimi leti. Občina je sredstva za naložbo, ki je skupno stala več kot 100.000 evrov, uspela zagotoviti v letošnjem letu.

Šola je prispevala le manjši del za začetno pripravo dokumentacije. “Izgradnja je bila zelo zahtevna zaradi vseh prostorskih in siceršnjih omejitev, ki jih predstavlja stara šolska zgradba. Dela so potekala kar enajst mesecev. Dostopa za mehanizacijo ni bilo, tako da sta pripravljalna dela izvajala samo dva delavca, in to s škripcem in vedrom,” je še povedala ravnateljica.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano