Tudi v težkih trenutkih niso klonili

Sedem desetletij je minilo od vrnitve izgnancev iz bavarskega Neumarkta v požgane domove v vasi Komen, Tomačevica, Mali Dol in Divče. Ob tej priložnosti so v Komnu postavili pomnik, ki bo mlajše generacije opominjal ne le na dogodke in trpljenje, ampak tudi na pogum in izredno voljo do življenja predhodnih generacij.

Pomnik so odkrili  župan občine Komen Marko Bandelli,  
predsednica komenskega društva izgnancev Sabina Godnič 
in najstarejša izgnanka  Anica Švagelj. Foto: Petra Mezinec
Pomnik so odkrili župan občine Komen Marko Bandelli, predsednica komenskega društva izgnancev Sabina Godnič in najstarejša izgnanka Anica Švagelj. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “Po 70. letih, kar smo se vrnili iz izgnanstva, smo v to zemljo uspeli zasaditi poseben kamen. V sebi nosi posebno sporočilo. Trden je kot Kraševec, kljuboval bo času in mlade rodove učil, naj ne bo nikoli več vojne,” je povedala Sabina Godnič, predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941-1945, krajevne organizacije Komen. Pomnik je izdelal akademski kipar Radivoj Mulič, na njem pa so odtisnjeni verzi Cirila Zlobca: “V svetal privid prihodnosti zazrti z življenjem vsak sam zase in vsi skupaj, smo se uprli smrti.” Za Zlobca, ki je ob odkritju pomnika spregovoril kot slavnostni govornik, je bila prav volja po preživetju edino, a izredno močno, orožje izgnancev. “Pozivam vas, da tudi vi v težkih trenutkih ne klonete, tako kot niso klonili tisti, ki niso imeli nobenih možnosti upati, da bodo preživeli. Požgali so jim celo domove, da bi uničili vez z domovino. Vztrajali so, se vrnili in si zgradili še lepše domove,” je z zanj značilno ostrino in čutnostjo povedal pesnik. Zlobec je še posebej navezan na območje spodnjega Krasa, saj je tu deloval kot partizan in skupaj s prebivalci doživljal trpljenje med vojno.

Župan Marko Bandelli je opozoril, da tudi danes veliko ljudi ostaja brez domov. “Preplavljajo nas žalostne življenjske zgodbe beguncev, ki bežijo iz pekla in iščejo svoj mir. Na lastni koži ste nekateri občutili ta pekel, zato naj bo pomnik spomin in opomin rodovom, ki prihajajo,” je dejal Bandelli.

Pomnik je trajen spomin na trpljenje izgnancev iz Komna, Tomačevice, Malega Dola in Divč, ki jih je nemška vojska 15. februarja 1944 izgnala v bavarski Neumarkt. Istočasno so se spomnili tudi na 68. obletnico priključitve Primorske matični domovini. Prireditev je povezovala Ana Godnik, poleg MePZ Cominum je zapela še Damijana Godnič, na harmoniko je zaigral Jan Novak, spomine izgnancev pa je interpretirala Laura Birsa Jogan.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano