Tudi na Krasu se začenja trgatev

Sredi septembra se tudi na Krasu začenja trgatev, najprej z obiranjem belih sort, konec meseca oziroma v začetku oktobra pa bodo potrgali tudi refošk za vino teran. V zadrugi Vinakras Sežana pričakujejo, da bodo letos predelali okrog milijon kilogramov grozdja, ki naj bi zaradi vseh vremenskih razmer dalo kakovostno vinsko letino.

Marjan Colja, direktor družbe Vinakras Sežana Foto: Petra Mezinec
Marjan Colja, direktor družbe Vinakras Sežana Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Na Krasu letos pričakujejo pridelek v višini 5,3 tone na hektar, kar je zaradi suše nekoliko manj od pričakovanega, je povedala svetovalka za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Majda Brdnik. Na Krasu je z vinogradi zasajenih 575 hektarov površin.

V družbi Vinakras Sežana so konec tedna potrgali prve grozde za mošte in penino, glavnina pa prihaja ob koncu meseca, je povedal direktor družbe Marjan Colja. Zaradi položaja v Agroindu meni, da bo v Sežano pripeljal grozdje tudi kakšen vinogradnik iz Vipavske doline, vendar večjih količin od tam ne pričakuje.

Letos so v sežanski vinarski zadrugi Vinakras izvedli nekaj naložb. Tako so odprli prenovljene kletne degustacijske in prodajne prostore, uredili celostno podobo zadruge in poskrbeli za energetsko sanacijo. Za te naložbe so namenili okrog 350.000 evrov.

V Sežani nenehno nekaj prenavljajo in posodabljajo proizvodnjo, saj so klet podjetja Vinakras, ki je največji proizvajalec terana, zgradili že leta 1861, in to za potrebe furmanstva. Z obnovo kleti in ostalih prostorov se zaključuje desetletna popolna obnova zadruge Vinakras, ko so v zadnjih desetih letih obnovili tudi 50 hektarjev vinogradov, odprli tri nove trgovine in klet celostno tehnološko opremili.

V družbi si želijo teran in druga njihova vina ter značilnosti Krasa in Slovenije še bolj približali domačim kot tujim gostom. Da bi v prihodnje več naredili na področju turizma, so ustanovili celo svojo turistično agencijo. “Prednost prodaje vina v domači kleti, na Krasu, je, da so tu naprodaj vina višjih cenovnih razredov, doma dosegamo tudi najvišjo ceno,” je dejal Colja.

Degustacijska soba, ki so jo uredili v kleti in bo tam še naprej tudi ostala, je lepa, vendar se je izkazalo, da predstavlja veliko težavo za starejše in za gibalno ovirane obiskovalce.

Prodaja vina v domači trgovini prinaša višje cene, to pa koristi tudi vinogradnikom, ki so s sežansko kletjo poslovno povezani. “V zadnjih dveh letih smo že dvakrat dvignili odkupno ceno grozdja, letos bomo za kilogram grozdja vinogradnikom plačali 68 centov, cilj pa je ponuditi od 75 do 80 centov. Na takšen način bi ohranili zanimanje za obdelavo vinogradov, saj je struktura članov vse starejša in nekateri med njimi se odločajo za opuščanje vinogradniške dejavnosti,” je povedal direktor Vinakrasa Sežana.

STA


Najbolj brano