Tudi kraški pušpani trepetajo pred gosenicami

Potem ko so lani opustošile lepe zelene pušpanove grmičke, žive meje in mestne parke v Trstu in slovenski Istri, zelene gosenice, ki v nekaj dneh povsem obgrizejo pušpanov grm, zdaj ogrožajo tudi Kras.

Takšna je gosenica, ki hitro pogrize številne pušpanove 
liste. Foto: Marica Uršič Zupan
Takšna je gosenica, ki hitro pogrize številne pušpanove liste. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Kraška prestolnica se ponaša s kar nekaj lepimi parki, v katerih je glavni element parkovne ureditve prav pušpan: park pri starem gradu, pred sodiščem, pod bolnišnico in seveda glavni - Botanični vrt pri občinski stavbi oziroma vili Mirasasso. Zato so bili v Komunalno stanovanjskem podjetju, ki skrbi za sežanske parke in zelenice, na gosenice pozorni že lani. A se na srečo niso pojavile, pravi Vlasta Kukanja, vodja enote gospodarskih javnih služb pri KSP Sežana.

Letos pa so jih opazili in takoj začeli ukrepati. Najprej so jih skušali odstraniti z biološkim sredstvom, vendar to ni učinkovalo, zato so v ponedeljek zvečer začeli nanašati škropivo Calypso. Zato so ob vseh površinah tudi postavili opozorilne napise. Škropivo ima sicer karenco tri dni, pušpane pa je bolje pustiti pri miru še kak dan več.

Kukanjeva ob tem poziva tudi vse lastnike pušpanov na domačih vrtovih, ob podjetjih, ustanovah in drugod, naj preverijo, ali po njih lezejo gosenice in ustrezno ukrepajo. Gosenice in ličinke na majhnih grmičkih je možno kar pobrati.

MUZ


Najbolj brano