Tudi ko ni požarov, imajo veliko dela

Povirski gasilci so pred 30 leti začeli iz nič. Zdaj imajo lep gasilski dom, opremo, vozila in predvsem 134 zagnanih članov, ki tudi med krajani uživajo ugled in podporo, saj priskočijo na pomoč vselej, ne le ob požarih.

Ustanovni člani PGD Povir in zdajšnji predsednik Boštjan Tavčar. Foto: Olga Knez
Ustanovni člani PGD Povir in zdajšnji predsednik Boštjan Tavčar. Foto: Olga Knez

POVIR > PGD 8. februarja 1985 so v Povirju na pobudo domačih članov Civilne zaščite ustanovili svoje prostovoljno gasilsko društvo. “Začeli smo iz nič, postavili vodstvo in smele načrte in nabavili opremo,” se je začetkov pred natanko 30 leti na jubilejni slovesnosti konec tedna spominjal prvi predsednik PGD Povir Franko Uršič.

Velik korak so naredili naslednje leto, ko so začeli graditi svoj gasilski dom. Pri tem so jim priskočili na pomoč vsi krajani, tako z delom kot tudi z denarjem, ki ga je kar tretjino zagotovila Krajevna skupnost Povir. 4. julija 1988 so dom slovesno odprli. Leto kasneje je vanj zapeljalo tudi vozilo Tam, ki jim je dobro služilo do lani, ko so ga podarili prostovoljnim gasilcem VDV Plamen iz Višnjana, saj je kljub 25 letom še vedno uporabno.

“Od vsega začetka smo veliko pozornosti namenjali tudi izobraževanju članov in mladim gasilcem,” je še povedal Uršič, ki je po devetih letih vodenje društva predal naslednikom, sam pa zadnja leta vodi krajevno skupnost. Društvu zdaj predseduje Boštjan Tavčar, sicer tudi poklicni gasilec v sežanskem Zavodu za gasilno in reševalno dejavnost, poveljuje pa Luka Uršič: “Lansko leto je bilo zelo nenavadno. Zaradi deževnega vremena skoraj ni bilo požarov v naravi, smo pa imeli veliko ostalih intervencij - ob žledu in poplavah na Postojnskem in Pivškem, ob neurju v Mahničih, veliko je bilo tudi tehničnih intervencij,” je povedal poveljnik.

Tudi novo vodstvo posveča veliko skrb podmladku. “Lani smo prvič organizirali srečanje mladine za celotno Kraško gasilsko zvezo, ki se ga je udeležilo več kot 200 mladih gasilcev,” je povedal predsednik mladinske komisije Tadej Perhavec. Uspešen je bil tudi oktobrski dan odprtih vrat, na katerem so kar pet mladih navdušili, da so postali njihovi člani. Skupaj s še dvema odraslima novima članoma tako zdaj društvo šteje kar 134 članov.

Najzaslužnejšim in vsem, ki v društvu delujejo okroglih deset ali dvajset let, so na občnem zboru podelili priznanja, še posebej pa so se zahvalili vsem ustanovnim članom.

NR


Najbolj brano