Tržnica bo sladka in koristna

Med in medeni izdelki bodo rdeča nit letošnje tradicionalne kmetijske tržnice, ki jo bodo bistriška občina, Društvo za razvoj podeželja med Nanosom in Snežnikom ter Zeleni kras pripravili ta konec tedna. Poleg številnih ponudnikov domačih izdelkov in pridelkov bo tržnico spremljal bogat kulturni in strokovni program.

Rdečo nit kmetijske tržnice bodo vodili čebelarji, ki znanje o 
čebelah radi predstavijo tudi mlajšim rodovom. Foto: Tomo Šajn
Rdečo nit kmetijske tržnice bodo vodili čebelarji, ki znanje o čebelah radi predstavijo tudi mlajšim rodovom. Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > > Na kmetijski tržnici, ki jo bodo pripravili ob OŠ Antona Žnideršiča, se tudi letos obeta bogat sejemski program. Svoje izdelke in pridelke bo ponujalo 90 razstavljalcev iz cele Slovenije, letos se jim bodo v večjem številu pridružili tudi ponudniki iz hrvaškega Kvarnerja. “Dejansko postajamo regijska prireditev. Veseli nas, da se za predstavitev odločajo tudi domači podjetniki, zelo pa pogrešamo brkinske sadjarje, ki bodo tudi letos kljub izjemno bogati letini bolj slabo zastopani,” pravi strokovni vodja LAS Društvo za razvoj podeželja Aleš Zidar.

“Verjetno je razlog v najbolj aktivnem času za pobiranje jabolk, kljub temu pa pogrešamo njihov delež pri prireditvi,” še dodaja Zidar. Prav zaradi problematike sadjarstva v Brkinih bo namreč dogajanje kmetijske tržnice “odprl” petkov posvet na temo sadjarstva v Brkinih, ki bo potekal od 17. ure dalje na gradu Prem.

Najboljši med

Glavno dogajanje kmetijske tržnice pa se bo pričelo v soboto z odprtjem sejemskega prostora ob 9. uri, kjer bodo kmetje izdelke in pridelke prodajali do 19. ure. Tržnico bodo uradno odprli v soboto ob 11. uri z nastopom mladih tamburašev KD Jelšane, skozi ves dan pa bo prodajo na stojnicah spremljal bogat program.

Nosilna tema letošnje tržnice so med in medeni izdelki. V okviru teme bo domače čebelarsko društvo Antona Žnideršiča pripravilo niz strokovnih in predstavitvenih aktivnosti - vključno z mednarodnim ocenjevanjem medu, ki je sicer že potekalo minulo soboto, uvrstitve pa bodo objavljene v nedeljskem popoldanskem programu.

Druga pomembna tema tržnice bo gozdarstvo, saj se bo na sejmu predstavilo precej razstavljalcev s tega področja, poleg tega pa je rdeča nit sobotnega popoldneva tudi spretnostno gozdarsko tekmovanje.

V soboto se bo s svojimi člani, ponudniki, Turistično zvezo in s kulturnim programom predstavila tudi Lokalna akcijska skupina Vinodol iz hrvaškega Novega Vinodolskega. “Gre za sodelovanje med našim in hrvaškimi LAS, ki ga bomo v oktobru tudi uradno zaključili s podpisom sporazuma o sodelovanju,” je poudaril Zidar.

Novost sobotnega dela prireditve bo tudi tekmovanje ekip osnovnih šol bistriškega področja v pripravi zajtrka Zeleni kras. “Gre za poskus idejne priprave zajtrka iz domačih sestavin, kot ga vidijo osnovnošolci, ocenjevalna komisija pa bo izbrala najboljšo izvedbo,” je pojasnil Aleš Zidar.

Čigav bo najboljši krompir v zevnici?

Pestro bo tudi v nedeljo, ko bodo sejemski prostor odprli ob 10. uri. Dan bo namenjen lokalni hrani, saj se bodo že tradicionalno med seboj pomerile ekipe občin v pripravi krompirja v zevnici. Predstavile pa se bodo tudi mlade nadobudne glasbene skupine in Brkinski trio. Najmlajšim pa bodo namenjene različne delavnice.

Ob razstavah - med drugim bodo na ogled kmetijska mehanizacija, pasemski petelini in stara vozila - bodo obiskovalci v “medenem kotu” dvakrat dnevno poizkusili med in medene izdelke, ob tem pa si ogledali predstavljene čebelarske družine in se udeležili tematskih delavnic. V “gozdarskem kotu” bo predstavitev strojnih krožkov, priprave in uporabe biomase.

TMV


Najbolj brano