Trije zdravniki skrbijo za 78.000 ljudi

Postojnčanka Maruša Štefin in Bistričanka Mihela Šajn, obe absolventki medicine, bosta prihodnjo pomlad skupaj s še tremi kolegicami začeli trimesečno humanitarno medicinsko odpravo v Zambiji. Da bi bila čim bolj uspešna in da bi lahko za to afriško državo, eno najrevnejših na svetu, nakupili čim več zdravil in sanitetnega materiala, zbirata tudi donacije.

Maruša Štefin (levo) in Mihela Šajn bosta prispevke za odpravo  v zameno za  
izdelke ilustratorke Lare Likar zbirali tudi na prazničnih sejmih. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Maruša Štefin (levo) in Mihela Šajn bosta prispevke za odpravo v zameno za izdelke ilustratorke Lare Likar zbirali tudi na prazničnih sejmih. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “S svojim znanjem, dobro voljo in zbranimi sredstvi bomo skušale olajšati delo v misijonski bolnišnici v kraju Nangoma. V bolnišnici je zaposlenih vsega 30 zdravstvenih delavcev, med njimi so le trije zdravniki, ki pokrivajo območje s skupno kar 78.000 prebivalci,” razlaga Maruša Štefin. To je približno tako, kot če bi za vse Primorce skrbelo le devet zdravnikov.

Članice ekipe bodo delale pod mentorstvom tamkajšnjih zdravnikov in jih skušale razbremeniti pri delu na internem, kirurškem ter ginekološko-porodniškem oddelku, ki je zaradi visoke natalitete najbolj obremenjen, nekatere nosečnice pa pridejo zaradi oddaljenosti v bolnišnico že pred pričakovanim porodom. Zdaj se v bolnišnici vzpostavlja tudi pediatrični oddelek. Odpravile se bodo tudi na teren in v bolj oddaljenih podeželskih krajih opravljale sistematske preglede. Veliko pozornosti bodo posvetile preventivnemu delovanju. “Načrtujemo organizacijo različnih delavnic o zaščiti pred piki komarjev, varni spolnosti, higieni, zdravem načinu življenja,” dodaja Mihela Šajn.

V Zambiji kar tri četrtine prebivalcev, ki se večinoma preživljajo s kmetijstvom, živi pod mejo revščine. Značilni so visoka smrtnost, kratka življenjska doba, različne bolezni (malarija, hepatitis A in B, tifus, rumena mrzlica, tuberkuloza …), visoka stopnja okuženosti z aidsom, visoka rodnost ter slaba zdravstvena oskrba. “Je pa kot posledica modernizacije sveta tudi v Afriki zmeraj več kroničnih bolezni, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, srčno popuščanje,” pravi Šajnova.

Članice ekipe želijo za odpravo zbrati med 10.000 in 15.000 evrov. Veliko večino bi namenile za nakup zdravil in sanitetnega materiala, morda tudi za kakšno sodobno medicinsko napravo. Nakazila zbirajo:
> z nakazilom na račun: Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana;
TRR: SI56 01100 6030 708-380
Sklic: 250551-15
Namen: Zambija maj-julij 2016
Ident. št. za DDV: SI44752385
> s SMS donacijo: s poslano ključno besedo ZAMBIA5 na številko 1919 boste prispevali pet evrov.

Zambija, ki je najbolj poznana po znamenitih Viktorijinih slapovih, je le ena od nerazvitih tropskih držav, kamor v okviru Sekcije za tropsko in potovalno medicino slovenski študenti medicine in mladi zdravniki, ki organizirajo odprave in zbirajo denar, odhajajo že vrsto let. Prav kontinuiteta njihovega delovanja prinaša zaupanje tamkajšnjih prebivalcev.

“Lekadol, ki ga da bel zdravnik, bolj pomaga kot tisti, ki ga da temnopolti zdravnik,” se pošali Šajnova. ”Še vedno pa je na prvem mestu vrač. Ljudje prihajajo k zdravniku z različnimi ožganinami, opeklinami, ki jih je naredil vrač v veri, da bo izgnal hudobnega duha,” doda Štefinova.

Šajnova pravi, da so se na odpravo začele pripravljati že v petem letniku študija medicine z izbirnim predmetom tropska medicina in intenzivnim tropskim vikendom. Dodatno znanje in praktične izkušnje pa si zdaj pridobivajo tudi s prostovoljnim delom v bolnišnici, kjer se učijo kirurškega šivanja, previjajo rane, oskrbujejo opekline, asistirajo pri porodih ... S takšnimi primeri se bodo tudi tam najpogosteje srečevale.

Obe verjameta, da bo izkušnja zelo dragocena ne le po strokovni plati, temveč zlasti po človeški. “Naši predhodniki pravijo, da ti spremeni življenje in pogled na svet, da postaneš boljši zdravnik in boljši človek, ki zna drugače vrednotiti stvari,” sogovornici verjameta, da bosta več prejeli kot dali. VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano