Tradicija in aktualnost v enem (foto)

Kot že 45-krat doslej, so se v Postojni tudi danes zbrale etnološke in sodobne šeme ter se ljudem predstavile v sprevodu. Pust v zmajevem mestu se bo zaključil s plesom.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

POSTOJNA > “Pri nas so v ospredju skupine etnoloških mask, ki se s ponosom vračajo,” je o današnjem pustovanju v Postojni povedala Marica Gombač iz turističnega društva, glavnega organizatorja dogodka. Ta, je dodala, je tridelen. Sprevodu šem, ki ima najdaljšo tradicijo in so se ga nekoč udeleževale domače skupine, norčave na račun aktualnih dogodkov, sledi otroško rajanje. Dan pa zaokroži pustni ples, ki so ga Postojnčani obudili lani.

Po njihovih ulicah so se prvič sprehodile tri skupine: Liški pustje, Pustno društvo Goriča Vas (Ribnica) in TD Reka - Divje babe (Cerkno). Hkrati so se na povabilo organizatorjev sprevoda znova odzvali podgrajski Škoromati, Koranti, Orači s Haloz. Niso se izneverili niti postojnski gasilci, tokrat odeti v Kretenčkove, med tem ko so iz bistriškega ŠD Bas šport sosedom prišli pokazat, kako so zaščitili brkinsko slivovko.

AS


Najbolj brano