Tokrat poudarek pevski dejavnosti

Občina Divača je ena redkih občin, ki praznuje svoj kulturni dan. Letošnjega so počastili v sredo zvečer v Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne, prav na obletnico rojstva pisatelja, po katerem nosi ime šola, občina pa kulturni praznik. Pevsko in literarno obarvana prireditev je bila prava kulturna poslastica.

Letošnji kulturni dan Občine Divača je bil pevsko obarvan. Med drugim je nastopil tudi mešani pevski zbor 
Senožeče pod vodstvom Ade Škamperle. Foto: Špela Razpet
Letošnji kulturni dan Občine Divača je bil pevsko obarvan. Med drugim je nastopil tudi mešani pevski zbor Senožeče pod vodstvom Ade Škamperle. Foto: Špela Razpet

DIVAČA > “Naša občina danes praznuje svoj kulturni dan, posvečen dr. Bogomirju Magajni, pisatelju, psihologu in velikemu človekoljubu, rojenemu v Gornjih Vremah prav na današnji dan,” je zbrane nagovorila županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan.

“Ljudje smo vse bolj lačni duhovnih vrednot, ki jim lahko rečemo tudi kultura. Kaj pa je kultura drugega kot skupek vsega dobrega in plemenitega, kar so ustvarili naši predniki, za kar bi si moral prizadevati vsak izmed nas,” je še dejala županja in sklenila: “Duh ustvarjalnosti je v naših krajih močno zasidran. Iz našega okolja izhajajo mnogi pesniki, pisatelji, glasbeniki, ki svojo ustvarjalnost s ponosom ponašajo v svet. S svojim delom ohranjajo našo kulturo in slovenski jezik. A ga danes znamo dovolj ceniti? Se dovolj trudimo, da bi ohranili svoj jezik in svojo kulturo? Knjige so tiste, ki nam tkejo pot do znanja in umetnosti, do lepšega in bolj izpolnjenega življenja. Ponosna sem, da v naši občini dajemo poseben poudarek kulturi.”

Na kulturnem področju divaške občine deluje veliko društev, zato je občina skupaj z njimi in z javnimi zavodi oblikovala vsebinske sklope za obeležitev kulturnega dneva. Letos so ga posvetili pevski dejavnosti. Zborovsko petje v občini negujeta dva odrasla pevska zbora, divaški in senožeški. Slednji je skupaj z otroškim in mladinskim pevskim zborom - vse tri vodi zborovodkinja Ada Škamperle - oblikoval bogat pevski program. Kot zaključek pevskega dela je Zala Hreščak ob klavirski spremljavi Mateja Bariča z izjemnim glasom in pesmijo o milini belega božiča marsikoga v dvorani pošteno raznežila.

V literarnem delu je Ivko Spetič Magajna na kratko predstavil svojo knjigo z naslovom Pravljice in prauce, ki skupaj s prvima dvema s podobno tematiko sestavlja trilogijo. Leta 1998 je izšla prva, Pozabljene pravljice, leta 2006 druga, Stare prauce, v letu 2015 pa tretja, ki je obenem njegova že 15. knjiga. V vseh treh delih je okrog 60 pravljic in prauc, sicer bolj kot za otroke primernih za odrasle bralce, saj ne gre za otroške pravljice, ampak za zgodbe iz starih časov. “Meni in marsikomu drugemu se zdijo stari časi pravljični. Če se spomnimo na sliko prvega avtomobila, je bolj podoben kočiji kot današnjemu avtomobilu in tako lahko rečem, da je tisto prvo vozilo nekaj pravljičnega,” je povedal avtor v pogovoru s povezovalko večera Vesno Matevljič. V ozadju pa so se ves večer izmenjevali motivi divaških šolarjev na temo Bogomir Magajna in Vremska dolina

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano