Tkejo niti prijateljstva

V praznovanje občinskega praznika je sežanska občina vstopila z odprtjem razstave vezenin v zadružnem domu v Štorjah. Na ogled so jo postavile članice krožka Vezenine iz domačega Kulturnega in športnega društva Šator, ki je odprtje pripravilo skupaj s KS Štorje.

Razstavljene vezenine so pritegnile poglede številnih obiskovalcev Foto: Olga Knez
Razstavljene vezenine so pritegnile poglede številnih obiskovalcev Foto: Olga Knez

ŠTORJE > Številni obiskovalci so z navdušenjem občudovali ročna dela v tehniki rešeljeja, ki so delo pridnih rok žena. Te se že 13 let redno zbirajo in ustvarjajo v zadružnem domu. Zato je bila obnova vaškega doma, kjer imajo najrazličnejše kulturne, športne in družabne dejavnosti, po besedah predsednice KS Štorje Ivice Podgoršek nadvse upravičena. Da je sežanska občina rekorderka po številu vaških domov na prebivalca v svetovnem merilu, je omenil tudi sežanski župan Davorin Terčon, ki je pohvalil pridno delo vseh devetih članic krožka.

“V začetku smo nekaj let ustvarjale pod vodstvom mentorice Marice Pahor. To delo nas je zasvojilo. Smo »ženske na igli« v pozitivnem smislu besede. Z leti smo postale vedno bolj zahtevne in to se odraža tudi na naših delih. Družimo se in ohranjamo dobre medsebojne odnose in prijateljstvo,” je poudarila vodja krožka Olga Kralj. Veze kar devet žena iz Štorij, Majcnov in Senadolic.

V tem času so pripravile veliko razstavo ročnih del ob desetletnici delovanja, zadnja leta sodelujejo tudi na Kraškem mozaiku na Prazniku terana in pršuta v Dutovljah in se pripravljajo na praznovanje 15-letnice. Razstavljajo rešeljeje, ki so jih vezle zadnja tri leta. Stkale so številne vezi prijateljstva in to se je izkazalo tudi ob odprtju zares prekrasne razstave, saj so jih obiskale prijateljice iz krožkov vezenja z Dolenjske, Notranjske in drugih krajev Slovenije.

Odprtje razstave so s kulturnim programom obogatili glasbenika Nika in Erik Strnad, kvintet domačega KŠD Šator, igralki Ana Jelušič in Urša Može sta zaigrali prizor iz komedije domačega režiserja Bojana Podgorška “Opcije pa take”. Posebna gosta sta bila pevec Fernardo Araujo in kitarist Joseta Marquesa, ki sta zapela in zaigrala tradicionalno glasbo portugalskih študentov.

OLGA KNEZ


Najbolj brano