Tisoči rož za vestirngo fantov

Člani turističnega društva Pudgura bodo jutri pripravili že 14. prireditev Gozdar - kmet nekoč in danes. Ob gozdarskem golažu in prikazu gozdarjenja bo glavna zanimivost letošnje prireditve vestirnga - prikaz bogate tradicije priprave in krašenja nabornih vozov.

Tako so vse od aprila dekleta in žene potrpežljivo izdelovale 
rože iz krep papirja. Foto: Td Pudgura
Tako so vse od aprila dekleta in žene potrpežljivo izdelovale rože iz krep papirja. Foto: Td Pudgura

BELSKO > Vestirnga pravijo v Belskem, Studenem in drugih pudgurskih vaseh naboru - zdravniškemu pregledu fantov pred služenjem vojaškega roka. V drugih vaseh na Notranjskem in Primorskem so se udomačili tudi drugi podobni izrazi (vistirunga, vizita, štelenga), večinoma izhajajoč iz privzete besede za pregled nabornikov. Do ukinitve nabornega sistema služenja vojaškega roka se je zlasti na Primorskem ob tem dogodku razvila zanimiva in bogata tradicija. Tudi v pudgurskih vaseh, ki bodo del te tradicije prikazale jutri popoldne pri kozolcu toplarju v Belskem.

“Ženske in dekleta smo od aprila delale nageljne iz krep papirja. Vsako sredo smo se zbrale pod kozolcem, pri delu so se nam pridružili tudi otroci, naključni obiskovalci in turisti,” je povedala tajnica TD Pudgura Vida Požar. Priznanje njihovemu delu je izkazal postojnski župan Igor Marentič, ki se je med obiskom celo preskusil v tej - sicer bolj ženski - ročni spretnosti.

V začetku tedna pa so Pudgurke že začele s krašenjem voza za vestirngo. “To je voz šinar - lojtrnik, na katerega so moški pritrdili šest smrek,” dodaja Požarjeva. Fantje in dekleta, ki bodo prikazali vestirngo, so zbrali telovnike, klobuke in primerna krila, da bodo jutri predstavili pravo vestirngo.

“V kozolcu bo na ogled tudi razstava fotografij o vestirngi, ki smo jih zbrali med domačini. Najstarejša fotografija prikazuje fante, rojene leta 1924, sledi pa še več fotografij do leta 1984, ko je bil v Postojni zadnji nabor,” je povedal predsednik TD Pudgura Evgen Požar.

V nadstropju toplarja bo marsikatero zanimivost o tej tradiciji, ki ji nekdanja Jugoslovanska armada ni bila naklonjena, razkrila tudi razstava Notranjskega muzeja Postojna. Kot navaja avtorica razstave, etnologinja Magda Peršič, je bilo prav krašenje nabornikov, konjev in nabornih voz z rožami iz krep papirja posebnost krajev na Krasu, Bistriškem in Postojnskem. Papirnate rože so se na Slovenskem uveljavile že sredi 19. stoletja kot poceni nadomestek bidermajerskih rož iz tekstila. Z njimi so krasili tudi ženina in nevesto ter cerkve ob praznovanjih, najdlje pa so se ohranile prav na nabornih vozovih, pravi Peršičeva.

Prireditev v Belskem se bo začela ob 14. uri, poleg prikaza vestirnge bodo domačini in gostje pripravili prikaz varnega dela z žago, zadišalo bo po gozdarskem golažu in po slastnih štrukljih. “Otroci bodo povabljeni, da se igrajo ku enkrt - brez balonov, spidermanov in plastičnih igrač,” pravi Požar. MUZ


Najbolj brano