Tihi in glasni protest

Eno od minulih noči so neznanci na delovišču Slovenskih železnic v Rodiku podrli zaščitno ograjo in na delovnem stroju s pršilom pustili napis, s katerim sporočajo, da želijo zaustaviti postavitev 30-metrskega droga za železniško telefonijo. Civilna iniciativa, ki se bori proti drogu, se od takšnega načina protesta ograjuje, bo pa jutri z dopisi ponovno pozvala vse odgovorne, da bi vendarle premaknili lokacijo droga.

Rodičani z  napisi, kot je ta na starem tovornjaku,  opozarjajo na umik stolpa železniške telefonije iz Rodika Foto: Helena Race
Rodičani z napisi, kot je ta na starem tovornjaku, opozarjajo na umik stolpa železniške telefonije iz Rodika Foto: Helena Race

RODIK > “Od takega vandalskega dejanja se ograjujemo, svoj protest smo izkazali minuli teden s transparenti pred občinsko stavbo, jutri pa bomo na vsaj šest naslovov odgovornih na državnem nivoju vnovič poslali dopis, s katerim bomo zahtevali premestitev droga za železniško telefonijo v Rodiku,” je včeraj povedal Izidor Bogataj, predstavnik Civilne iniciative, ki se bori proti postavitvi 30-metrskega droga oziroma bazne postaje digitalnega radijskega sistema GSM-R za potrebe železnice.

O dogodku so bili obveščeni tudi policisti, nam je včeraj potrdila Anita Leskovec s policijske uprave, in dodala, da so policisti ugotovili, da gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Zadevo spremljajo in nadaljujejo z zbiranjem informacij, ukrepali bodo po prejetem pisnem predlogu za pregon. Ocenjujejo, da je škode približno 100 evrov.

Rodičani se bodo borili naprej

Rodičanom pa seveda škodo predstavlja drog, za katerega delavci v teh dneh pripravljajo temelj, stal pa bo ob vhodu v vas, sicer na zemljišču Slovenskih železnic, blizu proge, vendar pa tudi blizu hiš in zemljišča enega od Rodičanov. Ta je prepričan, da bo s tem njegova nepremičnina izgubila vrednost. Sicer so v soseščino delovišča, na zasebno parcelo, postavili star tovornjak s protestnim napisom, naj stolp bazne postaje GSM-R odstranijo iz Rodika.

Zahtevali bodo odgovornost

Bogataj še izpostavlja, da se ne bodo nehali boriti, posebno sedaj ne, ko proti neprimerni umestitvi stolpa protestirajo tudi krajani Rakitovca in pa Ceste v ajdovski občini, kmalu pa naj bi se na noge dvignili tudi vaščani bližnjih Kačič. Slovenske železnice bodo namreč z baznimi postajami digitalnega radijskega sistema GSM-R opremile večji del slovenske železniške infrastrukture, postavili jih bodo vsaj 250, investicija je vredna sto milijonov evrov.

“Investitorju, ministrstvu za infrastrukturo, bomo še enkrat z že predstavljenimi argumenti pojasnili, da se ne strinjamo z umestitvijo droga v Rodiku na mestu, ki ga je izbral. Predvsem pa bomo zahtevali odgovornost posameznikov, ki so svoje delo pri pripravi projekta po našem mnenju opravili precej nemarno,” je odločen Bogataj.

Ob tem vztraja, da je prva in največja napaka investitorja, da ni obvestil krajanov o načrtovanih posegih ter da ni natančno in v dogovoru s prebivalci preučil in določil mikro lokacije stebrov. “Najlažje je iz pisarne na zemljevid vrisati pike stojišč, a treba je iti na teren, med ljudi,” še vztraja Bogataj. Poudarja, da krajane ne prepričajo niti argumenti ministrstva v zvezi z vplivi sevanj teh postaj na okolje in ljudi.

Sicer so Rodičani ob začetku dogajanja, junija meseca, dosegli, da so odgovorni z direktorata za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo preučili nadomestno lokacijo za postavitev droga na stari železniški postaji v Rodiku, vendar so jo ocenili za nesprejemljivo. “Razlogi so predvsem v tem, da bi zaradi te prestavitve v precejšnji meri morali spremeniti tudi lokacije sosednjih baznih postaj, ker v nasprotnem primeru ne bi dosegli zahtevanega nivoja signala za ustrezno pokrivanje proge,” so nam pojasnili na ministrstvu.

A Rodičani se vseeno ne dajo. Poleg glasnega protesta s transparenti minuli teden pred občinsko stavbo v Hrpeljah so se pred tem obrnili tudi na hrpeljskega župana Zvonka Benčiča - Midreta.

Občina bi odkupila zemljišče

Midre je sodeloval na sestanku Krajevne skupnosti Rodik, predstavnikov železnice in investitorja, včeraj pa nam je sporočil še, da je občina tudi pripravljena odkupiti zemljišče, v kolikor bi bila možnost postavitve baznega stolpa na drugo zemljišče izven lastništva železnic.

Iz Družbe za upravljanje investicij, ki opravlja nadzor nad tem velikim projektom, nam je Tina Bučić včeraj sporočila, da se bodo sicer s krajani prizadetih lokacij še pogovarjali, vendar ocenjujejo, da v Rodiku stolpa ne morejo prestaviti. O podrobnostih pogajanj in z odzivi na pisni protest Rodičanov pa nas bodo seznanili v prihodnjih dneh.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano