Takojšen odgovor na Počku

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku se danes začenja terensko usposabljanje v obliki situacijskih vaj bataljonske ravni v okviru mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2015.

Predstavniki oboroženih sil Velike Britanije Foto: Danijel Cek
Predstavniki oboroženih sil Velike Britanije Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > Mednarodna vaja s 1500 udeleženci, ki jo tako kot lani gosti Slovenska vojska (SV), se je začela 9. septembra in bo trajala do 22. septembra.

Njen nosilec je Poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi. Vaja je po pojasnilih SV namenjena spodbujanju povezljivosti ter povečevanju možnosti celovitega, usklajenega in hitrega odziva zavezništva in partnerskih držav na varnostne grožnje.

Poleg Slovenije, Hrvaške in Združenih držav Amerike na vaji sodelujejo oborožene sile Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Velike Britanije, v delu vaje pa tudi pripadniki Varnostnih sil Kosova.

Vaja je poleg praktičnega vojaškega usposabljanja v veliki meri podprta z računalniškimi simulacijami. Računalniško podprt del poteka v postojnski vojašnici, na Hrvaškem in v Nemčiji. Med 10. in 15. septembrom so na hrvaškem vadišču Slunj potekale taktične vaje četne ravni, od danes do 21. septembra pa bo terensko usposabljanje v obliki taktičnih vaj bataljonske ravni potekalo na Počku.

Spletno uredništvo


Najbolj brano