Posle bo nadaljevalo podjetje Korle

Usoda enega največjih prevozniških podjetij, TIB Transporta, ki je sredi meseca pristal v stečaju, naj vendarle ne bi bila tako črna, kot je sprva kazalo. Delo bo nadaljeval najemnik, podjetja Korle iz Ivančne Gorice. Koliko od 130 delavcev lahko računa na ohranitev zaposlitve, pa še ni jasno.

Tovornjaki ilirskobistriškega TIB Transporta v stečaju so povečini obstali. Nekaj voznikov je v dneh do prijave na zavodu za zaposlovanje na razpolago, če jih potrebujejo pri zaključevanju poslov. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Tovornjaki ilirskobistriškega TIB Transporta v stečaju so povečini obstali. Nekaj voznikov je v dneh do prijave na zavodu za zaposlovanje na razpolago, če jih potrebujejo pri zaključevanju poslov. Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > Jutri se 128 delavcem ilirskobistriškega TIB Transporta izteče odpovedni rok. Prihodnji ponedeljek in torek se bodo začeli prijavljati na zavodu za zaposlovanje. “V vmesnem času smo bili na razpolago, če so nas potrebovali pri zaključevanju določenih poslov. Za naprej ostaja upanje. Po besedah stečajne upraviteljice se trudijo, da bi dejavnost potekala naprej v čim večjem obsegu. Vse bo seveda odvisno od pridobljenih poslov,” nam je na dvorišču podjetja včeraj razlagal Branko Vodopivec, predsednik sindikata voznikov v TIB Transportu, ki je zaposloval 80 voznikov. Preostali so bili mehaniki in režijski delavci.

Čehi vozijo ceneje

Vozniki, med katerimi jih je največ starih od 35 in 45 let, so v strahu, ali bodo ohranili zaposlitev. “Možnosti, da bi sicer dobili delo kot vozniki, so s takšnim načinom delovanja Evrope zelo majhne. Za voznike dela v Sloveniji praktično ni več, čeprav pravijo, da jih primanjkuje. A v razpisih v oklepaju piše, da iščejo voznike iz tako imenovanih tretjih držav. Čehi, na primer, ki prihajajo s celotnim voznim parkom, razvoz opravljajo za pol nižjo ceno kot mi,” nam je povedal Franc Vičič. Vsi se zavedajo, da bi v Ilirski Bistrici novo delo zelo težko našli. “Če grem delat v Ljubljano, pa gre samo za potne stroške brez amortizacije vozila 25 evrov na dan. To je 500 evrov na mesec. Če jih ne dobim vsaj delno povrnjenih, se nimam za kaj voziti. Kaj mi bo ostalo?” se sprašuje Vičič.

Konec oktobra je bilo 688 registriranih brezposelnih oseb oprijavljenih na Uradu za delo Ilirska Bistrica. Stopnja brezposelnosti je znašala 11,7 odstotka in je bila na območju koprske območne službe zavoda za zaposlovanje druga najvišja, takoj za Piranom. V primerjavi z letom 2008 se je brezposelnost v občini podvojila. Potem ko se bo na zavod prijavilo še 128 zaposlenih v TIB Transportu, se bo povzpela na rekordnih 816 oseb. Jožica Rutar Brozina, svetovalka generalne direktorice na koprski območni službi, pojasnjuje, da so se letos v evidenco brezposelnih oseb prijavili tudi delavci, ki jim je prenehala pogodba o zaposlitvi v podjetjih IB7, Pivka Perutninarstvo, Plama Pur in Javor. Delodajalci s tega območja so letos pri zavodu prijavili 236 prostih delovnih mest. Največ s področja kovinarstva in gradbeništva. Sledijo strokovnjaki za vzgojo in izobraževanje, natakarji, prodajalci in vozniki težkih tovornih vozil, predvsem v mednarodnem prometu. Največ prostih delovnih mest so prijavili CK Mont (22), dom starejših občanov (12), avtoprevozništvo Ujčič (11), Gostinstvo in fasaderstvo M&S Jovica Kitanoski (9) in zdravstveni dom (8).

Starejše rešuje beneficiran staž

“Tisti, ki smo starejši, bomo že nekako. Približno deset nas bo kmalu izpolnilo pogoje za upokojitev. Rešuje nas beneficiran staž. Skrbijo me mlajši delavci, ki jih ni malo, ki imajo mlade družine,” je izpostavil Vodopivec.

Oktobrske plače niso dobili izplačane. “Ne vem, ali so se odgovorni vprašali, s čim bomo poplačali vse položnice, vrtce, kredite. Če se bomo na zavod prijavili z decembrom, bomo prvo nadomestilo dobili komaj 15. januarja. Skoraj tri mesece bomo brez dohodka. Kako bomo preživeli, očitno nikogar ne briga,” zaskrbljenosti ni skrival Uroš Turnšek, eden od mlajših voznikov.

Čuvaj Ivan Valenčič je v TIB Transportu preživel 36 let, a mu do upokojitve vseeno manjka še nekaj let. “Najbolj me je prizadelo spoznanje, da sem ponoči ostal sam. To pomeni, da podjetje, staro 67 let, ne dela več. Včasih je bil stalno pretok voznikov, ki so prihajali in odhajali. K meni so prihajali po ključe, razno dokumentacijo, priključke ... Zdaj me ponoči obiskujeta le policija in varnostna služba,” nam je s težkim srcem dejal Valenčič, ki, tako kot drugi delavci, s prstom kaže na banke in vlado, ki so “krivci”, da je po neizglasovani prisilni poravnavi podjetje končalo v stečaju.

Najel bo celoto

Stečajna upraviteljica Alenka Krivec Nabernik nam je včeraj potrdila, da so v torek izbrali najemnika, ki bo najel zaokroženo celoto. Podrobnosti ni želela razkriti, niti za katero podjetje gre, ker je pogodba še v fazi usklajevanja, po neuradnih podatkih pa naj bi jo podpisali danes. Glede oktobrskih plač je pojasnila, da jih zaposleni niso prejeli, ker se je stečaj začel pred izplačilnim dnem za plače, 18. novembrom. “Delno poplačilo lahko pričakujejo s strani jamstvenega sklada, morda že v naslednjem mesecu,” je povedala in dodala, da so podatke za prijavo terjatev v stečajni postopek ter dokumente za prijavo na jamstveni sklad delavcem posredovali včeraj. Do zaposlenih sicer obstajajo še obveznosti iz naslova neizplačanih regresov, povračila stroškov, odpravnin zaradi odpovedi pogodb o zaposlitvi, plače za mesec november, nadomestila za neizrabljene dopuste, nadure ter prispevki in davki od teh dohodkov.

Socialna slika vse slabša

Stečaj TIB Transporta tako morda le ne bo v tolikšni meri dodatno poslabšal že tako slabega socialnega stanja na ilirskobistriškem, ki je posledica krize in propada podjetij.

“Prag revščine v občini se je v zadnjih letih zelo povišal, kar je posledica vse večje brezposelnosti, ekonomske prikrajšanosti, trganja družinskih vezi. Posledično nastajajo vse večja tveganja za odvisnosti od alkohola in prepovedanih drog, pojavlja se vse več težav v duševnem zdravju, ekonomskega nasilja nad starejšimi,” razmere opisuje Kristina Zadel Škrabolje, direktorica bistriškega centra za socialno delo. Center je delavce TIB Transporta že seznanil z z vsemi oblikami pomoči, kot je pravica do izredne denarne socialne pomoči in po izteku nadomestila za brezposelnost tudi redne socialne denarne pomoči. Število prejemnikov prve se je letos povečalo na 490, druge pa kar na 940.

V reševanje zaostrene socialne problematike pa naj bi se vključila tudi občina. “Za program socialnega varstva, ki se financira iz občinskega proračuna, občina letno nameni nekaj manj kot 600.000 evrov. V letu 2013 smo vključili v proračun še dodatno postavko v vrednosti 50.000 evrov, ki je bila izrecno namenjena pomoči delavcem, ki zapadejo v finančne težave zaradi izgube službe. Ta sredstva bomo aktivirali tudi sedaj, če bomo dobili poziv s strani humanitarnih organizacij,” nam je zagotovil župan Emil Rojc.

VERONIKA R. ŽENKO, NR


Najbolj brano