Svojim Senožejcem je predstavil ljubezni in spomine

Kulturno društvo Pepca Čehovin - Tatjana je v soboto gostilo Andreja Jelačina. Ta je v svojem rojstnem kraju zbrane popeljal skozi svojo knjigo Vse moje ljubezni in jih popolnoma navdušil. Predstavitev knjige je potekala v dvorani Rudolfa Cvetka.

V pogovoru z Jolko Milič se je Andrej Jelačin razgovoril 
predvsem o spominih iz otroških dni. Foto: Špela Razpet
V pogovoru z Jolko Milič se je Andrej Jelačin razgovoril predvsem o spominih iz otroških dni. Foto: Špela Razpet

SENOŽEČE > Po več predstavitvah knjige Vse moje ljubezni po različnih krajih v Sloveniji je Andreja Jelačina tokrat zaneslo v rodno vas. Rodil se je namreč prav v Senožečah, kot deseti otrok. Njegov oče je bil izobražen mož. Končal je kmetijsko šolo in delal kot vaški živinozdravnik. Za tiste čase je bila to odlična služba, kajti živali so družinam tedaj pomenile osnovni vir preživetja, se je spominjal Jelačin in dodal: “Ko so v moji mladosti umirali otroci, se ni prav dosti jokalo; če pa je umrla krava, se je celotna družina zbrala okoli nje in jokala.”

Predstavitve se je udeležilo veliko število Senožejcev, ki so povsem napolnili vaško dvorano. Skupaj s pesnico, publicistko in prevajalko Jolko Milič je zbranemu občinstvu predstavil svojo avtobiografsko zgodbo, ki jo je na zanimiv, anekdotičen in malce humoren način zapisal tudi v knjigi.

Skupaj z Jolko Milič sta obudila nekaj spominov na otroštvo, ki sta ju preživela v Senožečah. “Danes se hodi na počitnice na Sejšele, nekoč smo hodili iz Trsta na počitnice v Sežano ali Senožeče,” je povedala Miličeva. Otroštvo, preživeto na gmajni, je za takratne čase predstavljalo nekaj nepogrešljivega in nepopisnega. “Tam si lahko piskal, tam si imel srebot in pa škrle, ptički so peli, ...” se spominja Jelačin.

K popestritvi literarnega večera pa so pripomogli še svetovni prvak v diatonični harmoniki Niko Poles in Mešani pevski zbor Senožeče pod vodstvom zborovodkinje Ade Škamperle.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano