Svetniki za, na vrsti so ostale občine

Komenski svetniki so sprejeli odločitev, da občina prične s postopki o združitvi komenske osnovne šole in vrtca pod eno streho. Kljub pritrditvi so svetniki opozorili, da manjka analiza finančnih posledic. A preden se “osamosvojijo”, bodo morali Komenci dobiti potrditev vseh občin soustanoviteljic.

Bo Komencem uspelo spraviti vrtec pod okrilje šole? Foto: Petra Mezinec
Bo Komencem uspelo spraviti vrtec pod okrilje šole? Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “Po toliko letih smo se odločili, da končno združimo pod isto streho vse otroke. Na tak način bomo lahko bolj sproščeno nadzirali in investirali v vrtec. Tu se ne gre za odcepitev, ampak za pridružitev oddelka vrtca šoli,” je povedal župan Marko Bandelli.

Toda brez pomislekov ni šlo. “Že pred leti je bila ta pobuda aktualna. Takrat smo naredili izračun, da se to ne splača. Vprašanje je, če bo to za otroke nujno bolje. Prav bi bilo, da bi predstavili tudi finančne posledice,” je opozoril Stojan Kosmina. Zanimalo ga je, kako bo z nadomeščanjem zaposlenih. “Tudi na šoli je dovolj kadra, ki bi poskrbel za nadomeščanje,” je zatrdil Jožef Strnad (SDS). Z odcepitvijo se strinja tudi Boris Budal (SDS): “Glede na trenutno stanje v sežanskem vrtcu je bolje, da gremo pod šolo. Kaj veliko nimamo izgubiti.”

Na občini poudarjajo pozitivne posledice, kot je recimo ista infrastruktura in izmenjevanje kadrov, kaj pa bo združevanje šole in vrtca pomenilo za občinski proračun, še ni znano.

Občina Komen je ena od štirih soustanoviteljic Vrtca Sežana. Ustanovitveni odlok določa, da morajo vse o bistvenih spremembah odločati soglasno, kar pomeni, da bodo morale dovoljenje za odcepitev dati tudi ostale tri občine. PETRA MEZINEC


Najbolj brano