Subvencije za mlade brez služb

Da bi hrpeljsko-kozinska občina prevzela s pleč mladih del bremena pri iskanju služb, jim bo, če se bodo samozaposlili, ali delodajalcem, ki jih bodo zaposlili, pomagala tudi finančno. Za spodbujanje zaposlovanja mladih do 30. leta - takšnih je v občini trenutno nekaj čez dvajset - bo občina letos prvič namenila 20.000 evrov.

Pogoj za pridobitev občinske subvencije je, da je samozaposleni iz občine Hrpelje-Kozina, delodajalec pa je 
lahko od drugod. Torej bi lahko subvencijo pridobila denimo 
tudi družba Fama, ki je lani v Hrpeljah odprla trgovino (na 
fotografiji).   Foto: Petra Mezinec
Pogoj za pridobitev občinske subvencije je, da je samozaposleni iz občine Hrpelje-Kozina, delodajalec pa je lahko od drugod. Torej bi lahko subvencijo pridobila denimo tudi družba Fama, ki je lani v Hrpeljah odprla trgovino (na fotografiji).  Foto: Petra Mezinec

HRPELJE, KOZINA > Maja je bilo v hrpeljsko-kozinski občini po podatkih koprskega zavoda za zaposlovanje registriranih 23 brezposelnih mladih do vključno 29. leta starosti.

Prav ti mladi (oziroma tisti do 30. leta) bodo lahko v prihodnje zaprosili občino za subvencijo, če se bodo samozaposlili, opravljali pripravništvo ali če jih bo zaposlilo katero slovensko podjetje.

Kot je občina zapisala v pravilniku o spodbujanju zaposlovanja mladih, ki so ga predvčerajšnjim potrdili tudi občinski svetniki, je namen ukrepa spodbujanje zaposlovanja mladih, ki iščejo oziroma že opravljajo prvo zaposlitev, in spodbujanje pripravništva.

Zaposlitev za vsaj eno leto

Subvencije bodo v imenu mladih lahko za poplačilo plač in s tem povezanih stroškov dobila podjetja s kateregakoli konca Slovenije, ki bodo zaposlila ali vzela v pripravništvo mladega krajana občine Hrpelje-Kozina. Mladega iskalca prve zaposlitve oziroma pripravnika bo moralo takšno podjetje zaposliti vsaj za eno leto in za polni delovni čas, pripravniku pa za čas pripravništva zagotoviti mentorja.

Denar bodo neposredno dobili tudi tisti mladi brezposelni, ki vsaj leto dni pred oddajo vloge za občinsko subvencijo niso imeli registrirane svoje lastne dejavnosti in bodo svojo dejavnost registrirali na območju hrpeljsko-kozinske občine ter jo tudi obdržali vsaj dve leti po prejemu subvencije.

Štiri ali pet minimalnih plač

Tisti iskalci zaposlitve, ki se bodo zaposlili v katerem od podjetij, bodo upravičeni do zneska, enakega vsoti petih minimalnih plač. Enako velja za tiste, ki se bodo samozaposlili in bodo ta denar porabili za poplačilo obveznih prispevkov za socialno varnost, osnovnih sredstev, računovodskih storitev, najemnin poslovnih prostorov ter stroškov nabave pisarniške in računalniške opreme. Mladi, ki bodo opravljali pripravništvo, pa bodo upravičeni do štirih mesečnih minimalnih plač.

Brez igre po pravilih bo potrebno vračilo

Seveda bodo ob neizpolnjevanju danih pogojev morali bodoči subvencioniranci subvencije tudi vrniti. Tista podjetja, ki bodo mlade zaposlila ali vzela v pripravništvo, bodo morala vrniti ves denar, če bo zaposlitev trajala manj kot polovico zahtevanega časa, torej manj kot pol leta, oziroma sorazmerni del sredstev, če bo zaposlitev trajala več kot polovico leta. Kdor se bo samozaposlil, pa bo morali denar vračati v primeru, da bo njegova dejavnost usahnila prej kot v dveh letih od prejetja subvencije.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano