Strategija bo občane drago stala

Občina Postojna je javno razgrnila dolgo napovedovano Vizijo in strategijo Občine Postojna (VISOP), ki jo je župan Igor Marentič obljubil že v svojem predvolilnem programu in ki naj bi pomenila pomemben strateški dokument z merljivim naborom projektov, ki bodo omogočili razvojni preboj občine. Na občni zatrjujejo, da gre za nadpolitičen projekt, iz opozicije pa že prihajajo prvi očitki, da je bila priprava dokumenta še en način, da so nekateri na občinski račun lahko dobro zaslužili.

Postojnski župan Igor Marentič bo VISOP občinskim svetnikom podrobneje predstavil na novembrski seji, po vsej 
verjetnosti pa se bo moral takrat braniti tudi očitkov na njegov 
račun. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski župan Igor Marentič bo VISOP občinskim svetnikom podrobneje predstavil na novembrski seji, po vsej verjetnosti pa se bo moral takrat braniti tudi očitkov na njegov račun. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Ta dokument je bil pripravljen zato, ker nismo imeli nobene strokovne osnove s pogledom od zunaj o tem, kakšne potenciale ima naša občina. Vedno smo nekaj ocenjevali čez prst - da imamo ogromen potencial v turizmu, lesni industriji, logistiki, geostrateški umeščenosti, lepi naravi. Vse je bilo na neki pavšalni ravni. Zdaj pa je izvajalec projekta glede na naše usmeritve, želje, pričakovanja zbiral podatke kot zunanji opazovalec, jih strokovno analiziral in vzpostavil platformo. Dobili smo konkreten nabor ukrepov in projektov z možnimi viri financiranja. To ni dokument, pod katerega bi se podpisala ena politična lista ali stranka. Želja je, da bi, kdorkoli bo tudi kasneje prišel na občino, imel v rokah dobro osnovo, s katero bo lahko delal naprej,” nam je razloge za pripravo dokumenta obrazložil Robert Pavšič z občine Postojna.

S pomočjo anket do 100 projektov

Poudaril je, da je dokument nastal na osnovi več sto anket z občani, ustanovami, nevladnimi organizacijami, različnimi društvi, predstavniki gospodarstva, kar mu daje dodatno težo.

Med nekaterimi ključnimi razvojnimi izzivi VISOP opredeljuje oblikovanje konkurenčnih pogojev za razvoj gospodarstva, ki bo izkoriščal prednosti geografske lege, naravnih znamenitosti, lesnopredelovalne in ostalih dejavnosti z namenom ustvarjanja novih delovnih mest, celovit razvoj turizma s poudarkom na povezovanju ponudnikov in podaljšanju bivanja z oblikovanjem celovite ponudbe za prehodne in stacionarne goste ter izkoriščanje naravnih danosti za energetsko samooskrbo (lesna biomasa, sončna energija, vetrne elektrarne in toplotne črpalke). Vse to je bilo doslej preslabo izkoriščeno.

Približno polovica dokumenta, ki se razteza na 80 straneh, sicer predstavlja na statističnih podatkih temelječo analizo stanja, ki odgovarja na vprašanje “kje smo”, druga polovica pa nakazuje odgovore na vprašanje “kam gremo”. V njej je opredeljenih 105 projektov v skupni vrednosti 127 milijonov evrov, ki bi se izvajali do leta 2035.

Na občini Postojna so izpostavili, da je na kratek rok ključna izvedba dveh projektov: gasilsko-reševalnega centra, ki ga bo občina začela graditi jeseni prihodnje leto in za katerega pričakuje tudi državno sofinanciranje, in nato še regijskega plavalnega centra. Med pomembnejšimi projekti do leta 2035, ki bi se izvajali glede na razpoložljivost sredstev, pa so v VISOP izpostavljeni nadaljevanje projekta obnove vodovodnega sistema, izgradnja nove Osnovne šole Antona Globočnika in obnova centralnega vrtca, projekt daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v severnem delu mesta, revitalizacija rekreacijskega centra Kalič in starih vojašnic ob Ljubljanski cesti ter obvoznica okrog naselij Rakitnik, Matenja vas in Prestranek.

Do izvajalca brez razpisa

Občinski svetniki z dokumentom uradno še niso bili seznanjeni, so pa nekateri že na zadnji seji, namenjeni tudi razpravi o razvoju občine, vprašali, ali je bila ob vsem že popisanem papirju, ki čaka na izvedbo, res potrebna izdelava še enega dokumenta in čemu je služila.

Občina je izdelavo VISOP-a naročila pri avstrijskem podjetju TJP Advisory & Management, vodja projekta pa je bil Drago Keršič, pridruženi partner v družbi TJP, ki ji bo občina skupno plačala kar 18.000 evrov. “Del zneska je bil že poravnan, del pa še bo, ko bo projekt zaključen. Trenutno je namreč v fazi predstavitve in lahko da se bo še spremenil,” nam je povedal Pavšič.

Na vprašanje, ali je občina izvajalca izbrala prek razpisa, pa je odgovoril, da ta formalno ni bil potreben, saj znesek naročila ni presegel 20.000 evrov. Izvajalec pa da jih je prepričal s svojimi referencami.

Keršič je v slovenski javnosti sicer še najbolj znan po spornih in zelo dragih svetovalnih pogodbah za Elan oziroma Skimar, iz javno dostopnih podatkov pa je razvidno, da je svetoval tudi v nekdanji Beti v času, ko je bila ta povezana s podjetjem bratov Kocman.

Koordinator projekta VISOP je bil zdaj prav Teodor Kocman. Koliko natančno je za to zaslužil, pa ni povsem jasno, saj je aktivnosti v zvezi s pripravo VISOP-a izvajal že v okviru svetovalne pogodbe za občino, prek katere je njegovo podjetje skupno zaslužilo dobrih 16.000 evrov, VISOP pa je bil po pojasnilih občine ena od njegovih delovnih nalog tudi v občinskem hčerinskem podjetju Postojna turizem, kjer je Kocman zaposlen kot direktor za poln delovni čas.

“Ni občina potrebovala VISOP-a , pač pa so Kocman, Keršič & Co. potrebovali občino. Večina so itak statistični podatki, vsebino pa so jim napisali zaposleni na občini,” je bil v svojem prvem odzivu na javno razgrnjen dokument zato kratek in jasen občinski svetnik Zvone Černač.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano