Številke so jasne, kaj pa ljudje?

Ko gre komenska zdravnica na obisk bolniku na dom, jo morajo ostali čakati tudi uro ali več. Bolni, z vročino in bolečinami. Med njimi je vse več starejših ljudi, ki potrebujejo zdravnika pogosteje kot mladi. Zato si v Komnu že nekaj časa prizadevajo, da bi dobili še enega zdravnika za polovični delovni čas. A ga očitno ne bodo. Država namreč pravi, da je en splošni zdravnik za komensko občino dovolj.

V komenski ambulanti bolniki pogosto čakajo v gneči, toda dodatnega zdravnika ne bodo dočakali. Foto: Petra Mezinec
V komenski ambulanti bolniki pogosto čakajo v gneči, toda dodatnega zdravnika ne bodo dočakali. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “Vedno je veliko ljudi in gneča v sprejemni pisarni. Zdravnica dostikrat odhiti na teren, ker jo tam čakajo pacienti,” nam o stanju v komenskem zdravstvenem domu pove ena od čakajočih. Z zdravnico in osebjem so čakajoči zadovoljni, vendar je vsem jasno, da je komenska ambulanta kadrovsko podhranjena. Na to je na zadnji seji opozoril tudi komenski svetnik Stojan Kosmina, toda kot kaže, dodatnega zdravnika v Komen ne bodo dočakali.

Komenska ambulanta splošne medicine deluje v okviru javnega Zdravstvenega doma Sežana, ki poleg komenskih oskrbuje še prebivalce treh občin: sežanske, divaške in hrpeljsko-kozinske. V vseh štirih občinah je 24.514 prebivalcev, za katere Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije priznava 9,73 splošne ambulante in prav toliko splošnih zdravnikov, je pojasnila Tadeja Pogačnik Godnič, direktorica Zdravstvenega doma Sežana.

V splošni ambulanti Komen je bilo konec decembra lani opredeljenih 1777 pacientov, kar pomeni en zdravnik in nič več, je stvarna.

Več starih ljudi, več dela za zdravnike

Po številu opredeljenih bolnikov je komenska ambulanta torej celo pod slovenskim povprečjem, ki znaša po podatkih ministrstva za zdravje 1800 bolnikov na enega splošnega zdravnika.

Toda število bolnikov še zdaleč ni edino in pravo merilo. Vsi namreč ne potrebujejo zdravnika enako pogosto, kar že leta priznava tudi ministrstvo za zdravje.

Zato poleg števila opredeljenih bolnikov v zdravstveni mreži na primarni ravni upošteva tudi “glavarinski količnik”. Ta pove, koliko dela ima zdravnik z bolnikom glede na njegovo starost. Razlike so namreč izredno velike. Z bolnikom, starejšim od 75 let, ima zdravnik najmanj trikrat več dela kot z bolnikom, starim od 19 do 50 let, z bolnikom med 65. in 75. pa dvakrat več.

Po podatkih ministrstva za zdravje opravi vsak splošni zdravnik v povprečju za 2500 glavarinskih količnikov dela. “Cilj ministrstva za zdravje pa je zagotoviti en zdravniški tim na 1500 prebivalcev oziroma 2000 glavarinskih količnikov,” sta zapisala Dušanka Petrič in Matija Žerdin z direktorata za zdravstveno varstvo v analizi javne mreže primarne zdravstvene dejavnosti v Sloveniji.

Komenska zdravnica opravi za kar 2542 glavarinskih kolilčnikov dela in je pri vrhu tudi znotraj sežanskega zdravstvenega doma, kjer se glavarinski količniki gibljejo med 2200 in 2730.

Več ko delajo, več izgube imajo

“Zaposleni v zdravstvenem domu v Komnu smo obremenjeni, a nič bolj kot v drugih ambulantah na Krasu,” vdano in skromno pove Katja Šantelj, specialistka družinske medicine iz komenskega zdravstvenega doma.

Direktorica sežanskega zdravstvenega doma pa je v pojasnilu komenskim svetnikom zapisala: “V Zdravstvenem domu Sežana praktično vse ambulante, vključno s splošno ambulanto Komen, presežejo program, ki nam ga plača zavod za zdravstveno zavarovanje, tudi za 30 odstotkov. Zaradi narave dela s pacienti, ki jih ne moremo zavračati, že samo iz naslova presežene realizacije programa nastaja primanjkljaj.”

Gnečo v komenski ambulanti povečujejo še odhodi zdravnice na teren oziroma k bolnikom, ki rabijo nujno medicinsko pomoč na domu, v službi ali drugje. Včasih se to zgodi tudi trikrat v enem dopoldnevu ali popoldnevu.

Še večje težave ima Zdravstveni dom Sežana pri iskanju zdravnika v ambulanti v Dutovljah. Delo prejšnjega trenutno nadomeščajo trije že upokojeni zdravniki, na razpis za delo pa niso prejeli niti ene prijave. Nekoliko boljši časi pa se končno napovedujejo pediatrični ambulanti, kjer so vodstvo doma vendarle dogovarja s potencialnim kandidatom.

Dodatnega zdravnika ne bo

Toda dodatnega splošnega zdravnika komenski bolniki vsaj še nekaj časa ne bodo dočakali. “Glede na številke trenutno ni finančno opravičljivih razlogov za povečanje tima v splošni ambulanti Komen na 1,5 tima,” je komenskim svetnikom sporočila direktorica zdravstvenega doma.

Tudi zavod za zdravstveno zavarovanje za letos na Komenskem ne predvideva širitve programov, “ministrstvo za zdravje pa se še ni opredelilo do predloga stroke, da omeji število glavarinskih količnikov na 1500, kar bi pomenilo kvalitetnejšo obravnavo pacienta,” je še zapisala Pogačnik Godničeva.

Da bi vsaj malo ublažili kadrovsko stisko v Komnu, pa so oddali vlogo za referenčno ambulanto. Letos jih bo država odobrila 150 in če bi jo dobili v Komnu, bi tam za polovični delovni čas zaposlili diplomirano medicinsko sestro, ki bi poskrbela za obravnavo kroničnih bolnikov in izvajala preventivo ter s tem razbremenila zdravnico.

Komenska zdravnica pa bo poskušala pridobiti tudi naziv mentorja za specializante družinske medicine, ki bi bili za Komen zelo dobrodošli. Toda za pridobitev tega naziva se bo morala dodatno izobraževati, kar pomeni tudi njeno odsotnost. In čakanje bolnikov.

PETRA MEZINEC,

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano