Stavbenikova stanovanja po likvidacijski ceni

Stavbenik v stečaju bo 18. julija na javni dražbi ponovno prodajal stanovanja na Kozini. Gre za devet stanovanj, velikih od 138 do 193 kvadratnih metrov. Tokrat jih prodajajo po likvidacijski ceni, ki je bistveno nižja od tržne.

Devet stanovanj bodo najprej skušali prodati kot celoto, če zanimanja za nakup v paketu ne bo, jih bodo prodajali  posamično Foto: Danijel Cek
Devet stanovanj bodo najprej skušali prodati kot celoto, če zanimanja za nakup v paketu ne bo, jih bodo prodajali posamično Foto: Danijel Cek

KOZINA > Tokratna dražba stanovanj na Kozini bo druga javna dražba, pripravili pa jo bodo 18. julija v prostorih odvetniške pisarne Andreja Kozlja v Ljubljani. Prva dražba je bila neuspešna, saj so se stanovanja prodajala po tržni ceni, ki je bila višja od sedanje. David Gajič, strokovni sodelavec stečajnega upravitelja pojasnjuje, da zdaj stanovanja prodajajo po likvidacijski ceni in da je zanimanje kar veliko. “Gre za lepa in velika stanovanja, nekatera so celo nadstandardna,” pravi Gajič.

Ponudbe za nakup celote še ni

Nepremične bodo najprej poskušali prodati kot celoto, in sicer za izklicno ceno 968.476 evrov. Če zanimanja za nakup celote ne bo, je možna tudi posamična prodaja stanovanj. “Za zdaj ponudbe za nakup celote nismo dobili. Je pa kar veliko zanimanje za nakup posamičnih stanovanj,” še pravi Gajič, ki potencialnim kupcem pripravi specifikacijo in jim tudi omogoči ogled stanovanj. Ta so velika in razkošna, saj imajo tudi velike terase, pripadata pa jim tudi dva parkirna prostora.

Najmanjše stanovanje skupaj s terasami in parkirnimi mesti je veliko 138 kvadratnih metrov, stanovanje samo meri slabih 90 kvadratnih metrov, izklicna cena pa je 97.941 evrov. Največje stanovanje skupaj meri 198 kvadratnih metrov ter ima kar tri terase in dva balkona, stanovanjska površina pa je velika 114 kvadratnih metrov. To stanovanje se ponuja za izklicno ceno 124.507 evrov. Tudi cene ostalih stanovanj, ki so velika okoli 150 kvadratnih metrov, se gibljejo med 100.000 in 120.000 evrov.

Varščino, ki znaša deset odstotkov izklicne cene, morajo potencialni kupci vplačati najmanj en dan pred javno dražbo. Pri nakupu posamičnega stanovanja se bo izklicna cena na sami dražbi dvigovala po 2000 evrov, za nakup celote pa za 10.000 evrov. Kupcem, ki na dražbi ne bodo uspešni, bodo varščino vrnili v roku treh dni po zaključeni javni dražbi. “Upamo, da bomo tokrat prodali kakšno stanovanje, cene so namreč res ugodne,” pravi Gajič.

Nekdanji delavci še praznih rok

Stavbenik je v stečaju že več kot leto in pol, nekdanji delavci pa še niso dobili poplačanega niti dela prednostnih terjatev. Stavbenik namreč ni imel prav veliko premoženja. Poslovna stavba v Kopru, kjer ima Stavbenik sedež, je, denimo, v lasti Primorja v stečaju, tako je tudi z večino opreme. Večina nepremičnin Stavbenika v stečaju je tako ali tako pod hipotekami, resda pa niso vse obremenjene v celotni vrednosti. Od prodaje nepremičnin bi se lahko oblikovala tudi splošna stečajna masa za poplačilo prednostnih terjatev, vendar je to odvisno predvsem od cene, ki jo bo upravitelj dosegel s prodajo nepremičnin.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano