Staro župnišče pod bagre

“Kaj se dogaja s stavbo sežanske Karitas? Zakaj rušijo tako staro stavbo?” se te dni sprašujejo Sežanci, ko opazujejo rušenje stavbe tik ob cerkvi sv. Martina. Objekt je bil že dolgo časa dotrajan in nevaren, v njem pa bodo v letu ali dveh uredili nove prostore za potrebe župnije.

Te dni so na osrednjem sežanskem trgu, ob cerkvi sv. 
Martina, brneli bagri in rušili zgodovinsko hišo, v kateri je bilo 
nekoč župnišče, zadnje četrt stoletja  pa Karitas. Župnija bo 
tam postavila novo stavbo.  

  Foto: Lea Kalc Furlanič
Te dni so na osrednjem sežanskem trgu, ob cerkvi sv. Martina, brneli bagri in rušili zgodovinsko hišo, v kateri je bilo nekoč župnišče, zadnje četrt stoletja pa Karitas. Župnija bo tam postavila novo stavbo.  Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > “Za rušenje smo se odločili zaradi dotrajanosti stavbe. Objekt je bil v občinskem prostorskem načrtu že dolgo predviden za rušenje,” je povedal župnik Andrej Skapin iz sežanske župnije.

V obnovljeni stavbi bodo uredili večnamensko dvorano, ki bo služila za razna srečanja, predavanja in pogostitve, svoj prostor bo tu našla tudi zimska kapela. V zgornjih prostorih pa so predvideli učilnice, sobo za pevske zbore in spalnice. Pričakujejo, da bo letos julija že postavljena streha, investicija bo približno 112.000 evrov, v prihodnjem letu ali dveh pa še preostanek zastavljenih del.

Nevarna in stara stavba

Da je bila stavba v slabem gradbenem stanju, potrdijo tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, ki je tokrat brez pomislekov izdalo kulturnovarstveno soglasje. Stavba ni bila zaščitena kot kulturna dediščina, a sodi v območje naselbinske dediščine Sežana - jedro naselja. “Varstveni režim za slednjo nalaga ohranjene morfološke zasnove, javnih prostorov, uličnih fasad, oblike streh, gabaritov, mej in silhuet naselja,” so pojasnili na zavodu.

Stavba je bila dotrajana, streha je na več mestih zamakala, posledično so bili špirovci in strešne lege ter stropniki nad pritličjem na več mestih prepereli. Še posebej v slabem stanju je bil fasadni zid ob Repentaborski cesti, ki se je izbočil in nagnil ter odtrgal od prečnih zidov, tako da je zazijala večcentimetrska reža.

Pestra zgodovina stavbe

V stavbi je med letoma 1862, ko bila ustanovljena sežanska župnija in ji je občina podarila objekt v uporabo, in 1940 domovala župnija. Takratni župnik Jožef Glažar se je leta 1940 zaradi slabih razmer preselil v stavbo čez cesto, kjer ima župnija svoj sedež še danes. “Prepisa z občine na župnijo niso nikoli opravili, zato so po vojni v stavbo naselili razne najemnike, med drugim je bila v pritličju manjša delavnica,” pojasni duhovnik Skapin.

Pred 30 leti je župnija zato odkupila objekt, pred desetimi leti pa še drugi del, kaplanijo, ki jo bodo v prihodnosti obnovili in vanjo prenesti župnišče.

Karitas še vedno v prostorih župnije

Prav tja se je začasno tudi preselila Kraška dekanijska Karitas, ki je v pravkar porušeni stavbi svoje delo opravljala kar 25 let. “Ne, še vedno smo na istem naslovu, le v drugo stavbo, ki je prav tako last župnije, smo se preselili,” pove Ivanka Fonda.

Pakete pomoči trenutno delijo v garaži, saj nove prostore še preurejajo. “Stari prostori so bili že nevarni. Smo pa veseli, da nam sežanska župnija prostore ponuja zastonj in tako bo še naprej,” je še povedala prostovoljka.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano