Stanovalci izigrani in ogoljufani

Razvpita postojnska upravnica stanovanjskih blokov Boža Blažič je končala v osebnem stečaju, podjetje BJ vzdrževanje, pravni naslednik podjetja Boža Blažič s. p., prek katerega je nazadnje opravljala delo, pa v stečaju. Stanovalci, ki so marsikje ostali celo brez sredstev rezervnega sklada, pa tudi drugi dobavitelji, ki jim je ostala dolžna, se bojijo, da se za denar lahko obrišejo pod nosom. Sredstva rezervnega sklada sicer niso del stečajne mase, a če jih ni, ker niso bila vodena na ločenih računih, jih stečajni upravitelj stanovalcem ne more vrniti.

Stanovalca enega od postojnskih blokov, ki jih je upravljalo 
podjetje BJ vzdrževanje, se bojita, da si od stečaja v njihovem 
bloku, kjer so ostali brez 24.000 evrov sredstev rezervnega 
sklada, ne morejo obetati nič.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Stanovalca enega od postojnskih blokov, ki jih je upravljalo podjetje BJ vzdrževanje, se bojita, da si od stečaja v njihovem bloku, kjer so ostali brez 24.000 evrov sredstev rezervnega sklada, ne morejo obetati nič.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Ne morem verjeti, da je možno, da se to dogaja. To je katastrofa. Šli smo na zaupanje. Jaz hočem svoj denar nazaj, ker sem ga pošteno plačal in pošteno zaslužil. Vložili smo kazenske ovadbe, šli bomo tudi v tožbe. Pa naj Blažičeva odgovarja z osebnim premoženjem. Naj ji poberejo, kar ima. Če ga je prepisala, pa naj pristojni to ugotovijo. To se mora končati. Tukaj ni več pravne države, sama lopovščina,” jeze in razočaranja ne skriva Aleksander Jambrošič, stanovalec bloka na Vojkovi ulici v Postojni.

Ta je eden od 130, ki jih je v Postojni, Pivki, Ilirski Bistrici, Divači in Sežani upravljala Blažičeva. Zgodbe so v vseh zelo podobne. Stanovalci so plačevali položnice, a denar ni (v celoti) prišel do dobaviteljev, poniknila so tudi sredstva rezervnega sklada. “Deset let smo zbirali denar za obnovo 30 let stare strehe. 24.000 evrov se je nabralo v rezervnem skladu, tako je pisalo tudi na poročilu, ki nam ga je dala upravnica. A ko smo zaradi vse glasnejših govoric o domnevnih nepravilnostih in goljufijah upravnice upravnika zamenjali, Blažičeva sredstev rezervnega sklada ni prenesla. Kaj naj zdaj? V tem bloku z le 10 stanovanji živimo skoraj sami upokojenci. Od kje naj vzamemo denar za novo streho?” obupano sprašuje sosed Radiša Pejkovič. Terjatve so v stečajnem postopku že prijavili, a se bojijo, “da od tega ne bo nič”.

Česar ni, ne more vrniti

Da so bojazni stanovalcev, pa tudi drugih upnikov (dobaviteljev) verjetno upravičene, potrjuje tudi stečajni upravitelj družbe BJ vzdrževanje Rok Felicijan Pristovšek, ki se je, kot pravi, v tem primeru soočil z zelo neobičajnim stečajem, kakršna sta bila doslej pri nas eden ali dva. Stečajna masa bo, če bo, minimalna. Zajemala bi namreč lahko kvečjemu še neizterjane terjatve, ki jih je podjetje imelo do neplačnikov.

Sicer pa Pristovšek kot največjo težavo izpostavlja dejstvo, da upravnica sredstev rezervnih skladov - razen v le nekaj primerih - ni vodila na posebnih računih. “Stanovalcem, katerih denarja ni na posebnih računih oziroma, ki ni bil prepisan na nove upravnike, tega ne morem prenakazati, čeprav gre za denar, ki bi moral biti vrnjen in ki ni predmet stečaja. A česar ni, ne morem vrniti.” Kljub temu Pristovšek upnikom svetuje, naj terjatve prijavijo.

Stanovanjska inšpekcija ugotavlja, da težave običajno nastanejo pri upravni kih, ki imajo poslovne težave, predvsem tistih z blokiranimi računi (blokado je imelo tudi podjetje BJ vzdrževanje). “V teh primerih upravnik iz rednih računov ne more plačati računov za stroške upra vljanja, hkrati pa postanejo sredstva etažnih lastnikov namenjena upravni kovim upnikom,” so na sporno prelivanje opozorili na inšpektoratu.
Upravnik sicer mora voditi sredstva rezervnega sklada na posebnem računu, a ne nujno za vsako stavbo posebej, zato je stanovanjska inšpekcija predlagala uvedbo enega samega, po sebnega računa za posamezno večsta novanjsko stavbo, na katerem bi se zbirala sredstva etažnih lastnikov in ki ne bi mogel biti predmet izvršilnih postopkov v primeru upravnikove po slovne insolventnosti. Sredstva rezer vnega sklada se lahko porabijo le na mensko, po prenehanju pogodbe o upravljanju jih je upravnik dolžan pre nakazati na račun novega upravnika.
Za kršitve je predvidena globa od 5.000 do 125.000 evrov za upravnika (pravno osebo) in od 800 do 2.000 evrov za odgovorno osebo. Enake višine glob so predvidene za neplačilo dobaviteljem. Stanovanjska inšpekcija je sicer predla gala tudi, da se zakonsko zaveže do bavitelje blaga in storitev, namenjenih etažnim lastnikom, da so v primeru ne plačil o neplačilih v primernem roku (na primer zamuda plačila več kot 30 dni) dolžni obvestiti etažne lastnike.

Vode ne bo treba ponovno plačati

Svoj dolg je v stečajno maso že prijavilo podjetje Kovod, ki dobavlja vodo. Njegov direktor David Penko nam je povedal, da so že pred tem vložili izvršbe, ki pa niso bile uspešne. Glede stečaja ne ve, ali lahko sploh kaj pričakujejo, ker niso seznanjeni z velikostjo stečajne mase. “Vsekakor vode etažnim lastnikom ne bomo ponovno zaračunavali, čeprav zakonsko ta možnost obstaja. Z zadevo je seznanjena tudi Občina Postojna (kjer je največ stanovanj), ki nam bo pri omenjeni zadevi pomagala, saj ne želimo naših uporabnikov in občanov dodatno obremenjevati s položnicami, ki so jih enkrat že plačali,” je zagotovil Penko.

Kot dobavitelj energentov je bilo med večjimi upniki tudi šempetrsko podjetje Gatis, a nam njegov direktor Vasja Peršolja skladno s politiko komuniciranja podjetja ni podrobneje odgovoril. “Odnos, ki smo ga imeli z omenjenim podjetjem, rešujemo po pravni poti,” je zapisal.

Na Policijski upravi Koper so nam potrdili, da so glede konkretne zadeve v zadnjem letu na Policijski postaji Postojna prejeli več kazenskih ovadb. ”Vse se nanašajo na različne poneverbe in poslovne goljufije. Nekatere od teh zadev so že zaključene in je podana kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo, ostale zadeve pa so še v fazi predkazenskega postopka in policisti nadaljujejo z zbiranjem dokazov,” nam je odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec.

Postopke vodi nov upravnik

Nekatere stavbe, ki jih je upravljala Blažičeva, je v upravljanje po novem prevzelo ljubljansko podjetje SPL, eden večjih upravljavcev v Sloveniji. Ta je v nekaterih primerih že pred stečajem v imenu etažnih lastnikov vložil predlog za izvršbo - zoper družbo BJ vzdrževanje in zoper Božo Blažič osebno. ”Sklep o izvršbi je že pred stečajem obeh postal pravnomočen in smo izvršitev predlagali tudi z izvršbo na nepremičnine v osebni lasti Bože Blažič,” so sporočili. Po uvedbi stečajev pa so za vse tiste etažne lastnike, katerih stavbe upravljajo, prijavili terjatev v stečajni postopek in zahtevali tudi izločitveno pravico na sredstvih rezervnega sklada, saj na podlagi zakona premoženje rezervnega sklada ni del upravnikove stečajne mase. Prav tako so ravnanje upravnice že pred časom prijavili inšpekcijskim službam.

Tudi v SPL na podlagi izkušenj pravijo, da stanje za etažne lastnike v takšnem primeru ni obetavno. Osebni stečaj Blažičeve pa se bo po njihovem zelo verjetno končal tudi z odpustom dolga. V SPL sicer pravijo, da kakršnakoli zakonska rešitev že bo sprejeta, ne bo mogla preprečiti prav vseh slabih praks. Sami so odločili, da z zunanjim neodvisnim revizorjem revidirajo stanje denarnih sredstev rezervnih skladov stavb, da bi preverili, ali je stanje denarja rezervnega sklada vplačnikov, ki ga izkazuje družba v svojih knjigovodskih evidencah, usklajeno s stanjem na za ta namen odprtih fiduciarnih računih pri bankah in depozitih.

Za odziv smo želeli prositi tudi Blažičevo, zato smo poklicali na dve številki, na katerih je bila še pred nedavnim dosegljiva. Ena več ne obstaja, druga pa je pred kratkim postala last novega uporabnika.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano