Štanjelci še kar vztrajajo

“Na prvem mestu je varnost otrok,” so odločeni v Štanjelu, kjer so zbrali 154 podpisov proti bazni postaji GSM-R digitalnega omrežja na trenutni lokaciji. Zato so na sestanku v torek zvečer ponovno zahtevali premik postaje.

V Štanjelu je že vse pripravljeno za postavitev 35 metrov 
visoke  antene.  Foto: Petra Mezinec
V Štanjelu je že vse pripravljeno za postavitev 35 metrov visoke antene.  Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Potem ko je Civilna iniciativa iz Štanjela zavrnila oba predloga investitorja, ministrstva za infrastrukturo, za pomik bazne postaje ob železniški progi, ker nista bila nič boljša od prve lokacije, so v Štanjelu še bolj nezadovoljni. Bazne postaje resda še niso postavili, a je zanjo vse pripravljeno: kanali so izkopani, napeljava ob temeljih je postavljena. Vse to kljub ostremu nasprotovanju domačinov, ki so predlagali več sprejemljivih premikov.

Investitorju očitajo prenagljenost pri določitvi kraja bazne postaje, saj je ta le 25 metrov oddaljena od otroškega igrišča in šole, zaradi česar se bojijo škodljivega vpliva. Če bi stolp zrasel na temeljih, ki so trenutno ob železniški postaji, bi se spremenil tudi pogled na Štanjel.

Otroci so na prvem mestu

“Peticijo proti postavitvi bazne postaje je podpisalo kar 154 krajanov,” je povedal predsednik Vaške skupnosti Štanjel Ivo Kobal v torek zvečer, ko so se v Štanjelu sestali predstavniki vaške skupnosti, civilne iniciative, šole in vrtca ter župan Marko Bandelli. Ob koncu pogovora so prišli do skupnega mnenja: “Postavitev bazne postaje na tem mestu je popolnoma nesprejemljiva.”

Skupaj bodo zato ministrstvu predlagali umik postaje na drugo stran tirov, kjer bi signal še vedno pokrival predor, a bi antena neprimerno manj motila veduto, poleg tega pa bi bila tudi bolj oddaljena od šole in vrtca.

“Vrtec in šola smo od vsega začetka proti postavitvi antene na tem mestu. Naše stališče je, da v bližino šole to ne spada,” je na srečanju povedala vodja vrtca Jana Štok Pavlin v imenu vzgojiteljic, učiteljic in staršev.

Zahteva ni utemeljena

Do zdaj Štanjelci pa s predlogi za odmik postaje od šole in vrtca niso bili uspešni. Predlog, da bi bazno postajo postavili izven vasi, so na ministrstvu zavrnili, ker da bi v tem primeru morali namestiti dodatne repetitorje. Podobne posledice naj bi imela tudi prestavitev bazne postaje proti Kobdilju.

Ministrstvo za infrastrukturo je v dopisu krajanom opozorilo še, da bi bili s premikom povezani tudi visoki stroški. “Na podlagi prvih ocen ti stroški znašajo 150.000 evrov,” so sporočili.

Da je cena premika baznih postaj vrtoglavo visoka, smo v našem časopisu že poročali, a tokrat ugotavljamo, da se tudi neprestano spreminja. Še februarja so nam na ministrstvu napisali, da se stroški prestavitve bazne postaje, ko so temelji že postavljeni, gibljejo med 30.000 in 50.000 evri, v primeru premika že postavljenega celega oddajnika pa od 70.000 do 100.000 evrov.

Štanjelci že imajo v bližini igrišča antene, pa se glede njih ne pritožujejo, je eden od argumentov ministrstva, s katerimi želi utišati štanjelske zahteve. Na strehi stavbe Štanjel 59a je postavljenih kar nekaj anten za različne potrebe. “Usmerjenost signala v ozko območje železniške proge je zagotovljena. Vplivi na okolje so bistveno manjši kot pri obstoječih baznih postajah mobilnih operaterjev,” utemeljujejo na ministrstvu. Krajani Štanjela in starši pa ostajajo skeptični do študij in presoj vplivov na človekovo zdravje, ki jih navaja ministrstvo. V preteklosti se je namreč veliko vplivov, za katere so sprva trdili, da so neškodljivi, kasneje izkazalo za škodljive. Tako kot drugod po Sloveniji se v Štanjelu bojijo tudi, da bodo po preteku petletnega obdobja na baznih postajah postavljene antene različnih operaterjev.

Občina stoji za krajani, a denarja nima

Predvsem cena je tista, ki skrbi župana Marka Bandellija, saj občina v proračunu nima predvidenih sredstev v ta namen.

Ob tem je župan poudaril, da bo vedno stal za željami in prizadevanji občanov, vendar hkrati pozval k racionalnosti. “GSM-R ni slovenska zadeva, poleg tega pa so obširne študije pokazale, da signali niso zdravju škodljivi. Daleč od tega, da bi postavitev odobraval in podpiral, toda želim si iz dane situacije čim več iztržiti,” je povedal Bandelli.

Skupaj s 16 slovenskimi občinami so Komenci sicer zaprosili za pravno mnenje glede zakonitosti postavitve baznih postaj. Ugotovitve tega pravnega mnenja pa bodo osnova za nadaljnje ukrepe.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano