Srbi in Hrvat so rešili Slovenca gotove smrti

Bojanu Noviču iz Skopega je avgusta lani na izletu Društva upokojencev Sežana po Srbiji ob vrnitvi odpovedalo srce. Zgolj naključno, tam so se namreč znašli tudi trije zdravniki, je preživel. Dogodek s srečnim iztekom letos doživlja nadgradnjo z utrjevanjem vezi med nekdanjimi sodržavljani.

Bojan Novič od lani leta življenja  šteje na novo. Foto: Bogdan Macarol
Bojan Novič od lani leta življenja šteje na novo. Foto: Bogdan Macarol

KRAS, SRBIJA> “23. avgusta lani sem se ponovno rodil. Kasneje so mi strokovnjaki povedali, da le pet odstotkov oseb preživi tak srčni zastoj in le en odstotek od njih nima trajnih posledic. Sam sem tako imel dvojno srečo,” je povedal Bojan Novič, ki bo letos štel 63 let. Avgusta je v družbi upokojencev užival na štiridnevnem izletu po Srbiji, ob vrnitvi pa mu je na mejnem prehodu Bogojevo odpovedalo srce. “Policist, ki je preverjal dokumente, je bil že na avtobusu. Kar iznenada, brez kakšnih poprejšnjih bolečin, se mi je stemnilo pred očmi,” je Novič obnovil zadnje spomine.

Zgolj naključno sta bili v avtomobilu za njimi Srbkinji Sofija Sakranjac Danilovac in njena hči Mira Danilovac, obe zdravnici internistki, ki sta takoj priskočili na pomoč. V koloni na hrvaški strani, ki je čakala na mostu preko Donave na vstop v Srbijo, pa je bil Hrvat Ivica Šuvak, kirurg, zaposlen v vukovarski bolnišnici, ki je prav tako nesebično priskočil do umirajočega. Dolgih 25 minut, kolikor je potrebovalo reševalno vozilo za 65 kilometrov poti, ga je trojica ohranjala pri življenju z masažo srca, mejni policist Miloš Džabič pa mu je nudil pomoč usta na usta. ”Kasneje so mi povedali, da sem bil že ves moder in da se za neokrnjene možgane lahko zahvalim tudi njihovemu ročnem potiskanju krvi po vratu navzgor. Z defibrilatorjem, ki je prišel z reševalci, sem dobil najprej dva sunka, a se srce ni odzvalo. Čeprav so hoteli že odnehati, je takrat prevzel komando kirurg, ki je nastavil aparat na največjo moč in mi osebno sprožil še tretji sunek, ki je končno zalegel,” je Novič povzel potek oživljanja.

Rehabilitacija je nato brez zapletov potekala deset dni v bolnišnici v Somborju, od koder so ga nato z rešilcem na njegove stroške prepeljali v Ljubljano, kjer so mu na UKC vstavili spodbujevalnik in ga po desetih dneh odpustili v domačo nego.

Delegacija iz Slovenije, sestavljena iz predstavnikov sežanskih upokojencev, in Amadea Žigona, predstavnika koprskega kluba mednarodnega policijskega združenja IPA, se je minuli vikend tudi osebno zahvalila vsem udeleženim. Novič jim je ob tem prenesel le zvočno zahvalo. “IPA, katere član sem tudi sam, nam je nudila pomoč pri izvedbi že na prvem izletu. Pomagali so tudi Novičevi ženi, ki je z njim ostala v Somborju. Ob zahvalah njim in vsem trem zdravnikom smo jih povabili na obiske k nam,” je povedal Miro Klun, ki predseduje kraško-brkinskim upokojencem. “Izpostaviti velja humanost tamkajšnjih zdravnikov in policistov, ki so na območju, kjer so nedavno divjali eni najhujših bojev, skupaj stopili kot eden, ne glede na narodno pripadnost,” je še dodal Klun. Ob bogatih poslovnih stikih, ki jih je dobil kot dolgoletni predsednik Obrtne zbornice Slovenije, je Somborce vzpodbudil, da bodo v prihajajoči delegaciji tudi predstavniki gospodarstva, ki se bodo pri nas srečali z morebitnimi poslovnimi partnerji.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano