Sprehodi z zgodbo

Projektu Urbani sprehodi Jane's Walk, ki spodbuja pešačenje po opravkih in izboljšave javnega prostora za pešce, se prvič pridružujejo tudi v primorsko-notranjski regiji. Danes bo sprehod v Postojni, v petek v Ilirski Bistrici, v soboto pa v Podgradu, kjer pri akciji sodelujejo osnovnošolci.

Majlont v Postojni Foto: Tino Mamić
Majlont v Postojni Foto: Tino Mamić

POSTOJNA, ILIRSKA BISTRICA, PODGRAD > V Postojni se bo danes ob 16.30 sprehod začel pred hotelom Šport, udeleženci pa se bodo nato pod vodstvom Aleksandre Meze Leban in Damjane Zaviršek Hudnik preko starega mestnega jedra Majlonta sprehodili do ruševin srednjeveškega gradu na Soviču, ki je bil od nekdaj priljubljena sprehajalna točka. Lanski žled je drevje povsem uničil. Toda sanacija in nova vizualna podoba hriba, ki je postal odlična razgledna točka, odpirata možnost za različne pristope k njegovi obnovi.

V Ilirski Bistrici se bodo v petek ob 16. uri pod vodstvom Karmen Tomažič sprehodili od Mateta do Placa, po poteh, kjer prebivalci hodijo vsak dan po opravkih, ter spoznali posamezne točke, ugotavljali, kako so poti varne za pešce, kakšna je njihova dostopnost in kako bi jih lahko izboljšali. V Podgradu pa bo sobotni sprehod, ki se bo začel ob 14.30, mimo točk, ki so jih učenci tamkajšnje osnovne šole izbrali kot potencialne prostore za druženje. Kot takšne bi jih radi predstavili tudi ostalim prebivalcem ter se skupaj z njimi pogovorili o problemih in potencialu prostora. Mladi namreč opozarjajo na veliko pomanjkanje javnega prostora za druženje in dogodke.

Urbani sprehodi Jane's Walk so del globalne akcije, ki skozi vodene sprehode ozavešča o pomenu pešačenja in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. “Hodljivost, ki skupaj z urejenostjo uličnega in javnega prostora ter pestrostjo programov v pritličjih stavb spodbuja pešačenje po vsakdanjih opravkih, postaja vse bolj zaželena značilnost mest in naselij,” opozarjajo na Inštitutu za politike prostora, ki z lokalnimi partnerji organizira akcijo.

VRŽ


Najbolj brano