Sporne lekarne ne bo verificiralo

Potem ko so se v Lekarni Ljubljana in na Občini Postojna že veselili, da bo v skladu s sodbo upravnega sodišča postojnska enota Lekarne Ljubljana vendarle lahko začela polno delovati, so na ministrstvu za zdravje odločili, da verifikacijo lekarne ponovno zavržejo: “Lekarna Ljubljana ni ustanovljena za območje občine Postojne,” so utemeljili.

 Na ministrstvu za zdravje so odločili, da verifikacijo postojnske enote Lekarne Ljubljana ponovno zavržejo Foto: Lori Ferko
Na ministrstvu za zdravje so odločili, da verifikacijo postojnske enote Lekarne Ljubljana ponovno zavržejo Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Na ministrstvu menijo, da lekarne ne morejo delovati izven območij, za katere so ustanovljene. Povedano drugače: če je na območju občin(e) že ustanovljen javni lekarniški zavod (kot so v Postojni Kraške lekarne), potem drug javni zavod (Lekarna Ljubljana) ne sme posegati v to območje. Prav tako so izpostavili, da je vloga ministrstva več kot samo administrativno opravljanje verifikacij lekarn, saj ima ministrstvo tudi nadzorno in regulatorno funkcijo.

Postojnski enoti Lekarne Ljubljana pa nasprotujejo tudi zato, ker “je namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanja dobičkov ter s tem financiranja občin in ker se morajo morebitni presežki pri izvajanju lekarniške dejavnosti nameniti razvoju lekarniške dejavnosti za potrebe nemotene preskrbe prebivalstva z zdravili in medicinskimi pripomočki.

V tem primeru se je izvršilna oblast postavila nad sodno, ki je neodvisna. In to je nedopustno in protipravno. Od predsednika vlade, ki je v predvolilnem obdobju obljubljal pravno državo, pričakujem, da jo bo najprej vzpostavil na svojih ministrstvih,” je odločitev ministrstva komentirala postojnska podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano