Sporna bioplinarna na plečih davkoplačevalcev še v tretje?

Propadli projekti bioplinarn so za seboj pustili več desetmilijonske dolgove. Med njimi tudi ilirskobistriška bioplinarna v lasti družbe Bio futura, ki je nedavno končala v stečaju. DUTB, ki je prevzela za osem milijonov evrov slabih posojil, je že poskusila z zbiranjem nezavezujočih ponudb za odkup terjatev do Bio future, kmalu pa se obeta tudi prva prodaja kompleksa bioplinarne v stečaju, kar vznemirja zlasti občane, združene v civilno iniciativo.

“Menimo, da bioplinarna v takšnem obsegu in na ekološko 
sporni lokaciji ni potrebna in nima tržnih temeljev za delovanje,” pravi Egon Zevnik iz ilirskobistriške civilne iniciative.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
“Menimo, da bioplinarna v takšnem obsegu in na ekološko sporni lokaciji ni potrebna in nima tržnih temeljev za delovanje,” pravi Egon Zevnik iz ilirskobistriške civilne iniciative.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > V ilirskobistriški civilni iniciativi so se pred dnevi na neformalnem sestanku že sešli s stečajnim upraviteljem Bio future in predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je največja upnica. “Izmenjali smo stališča in se dogovorili, da se bodo vsi nadaljnji postopki vodili v dogovoru z lokalno skupnostjo. Dogovorili smo se tudi za razširjen sestanek. Do tega še ni prišlo, je pa DUTB med tem objavila razpis za odkup terjatev do petih družb, med drugim tudi do Bio future. Nad tem smo presenečeni in razočarani. Rekonstrukcija bioplinarne brez tržnih temeljev, na osnovi subvencije, ki je naš, davkoplačevalski denar, na ekološko sporni lokaciji za nas ostaja problem, ki se je zdaj še poglobil,” nam je dejal Egon Zevnik, predstavnik civilne iniciative Nove ideje. Ta se je zaradi smradu in polivanja oporečne gnojevke po kraških poljih proti bioplinarni borila že v času njenega delovanja. Zadnji dve leti obrat stoji. V DUTB nam na vprašanje, ali so za odkup terjatev dobili kakšno ponudbo, (še) niso odgovorili.

Okoljevarstveno dovoljenje še ni izgubljeno

Da je že imel več kontaktov s potencialnimi kupci, pa nam je potrdil stečajni upravitelj Bio future Valter Stepan. Kot nam je povedal, se v sodelovanju z DUTB trenutno dogovarja glede analize stanja strojne opremljenosti bioplinarne, ocene ustreznosti vgrajene opreme in popisa inventure sredstev. Načrtuje tudi izdelavo potrebne dokumentacije za okoljevarstveno dovoljenje in dokončno ureditev zavarovanja in varovanja tovarne. Potem bo organiziral tudi prodajo.

“Zavedamo se, da je delovanje bioplinarne tudi z okoljevarstvenega stališča zelo občutljiv projekt, ki se lahko dobro razvija samo v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Pričakujemo, da bodo v naslednjih treh do petih mesecih na osnovi analiz strokovnjakov, pogovorov z lokalno skupnostjo in izkazanim interesom potencialnih kupcev vprašanja, kako in kaj storiti z bioplinarno, dobila realne in strokovne odgovore,” nam je dejal Stepan.

Agencija RS za okolje (Arso) okoljevarstvenega dovoljenja za bioplinarno medtem še vedno ni odvzela, saj ministrstvo za okolje in prostor kot drugostopenjski organ še ni odločilo o pritožbi Bio future. Spomnimo, da je Arso začel postopek spremembe veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja zaradi obremenjevanja okolja večjega obsega, ki pa ga je zaradi nesodelovanja stranke in ker ni bilo predložitve dokumentacije ustavil in uvedel postopek odvzema okoljevarstvenega dovoljenja, a se je Bio futura pritožila.

Pol milijona podpore za električno energijo

Še vedno pa je veljavna pogodba med Bio futuro in družbo Borzen o zagotavljanju podpore v obliki zagotovljenega odkupa električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije. V skladu s pogodbo je Borzen Bio futuri v letih 2011 in 2012 skupno izplačal več kot pol milijona evrov, so nam odgovorili v družbi Borzen.

Ravno takšno subvencioniranje pa kot sporno izpostavljajo v civilni iniciativi. Sprašujejo, ali bomo davkoplačevalci nemara poleg odplačevanja dolgov slabo prakso zdaj tudi v obliki subvencije plačali še enkrat. “DUTB je sam izjavil, da je bioplinarna lahko rentabilna samo, če dobi subvencijo. Ne računajo na finančno konstrukcijo, ki bo vzdržala, oni računajo, da bomo davkoplačevalci ponovno dali denar,” je kritičen predstavnik civilne iniciative Brane Koren.

V iniciativi pa se sprašujejo tudi, ali so upniki proti nekdanjim odgovornim za propad podjetja sprožili kakršnekoli postopke. “DUTB ni podala uradne ovadbe, trenutno primere bioplinarn obravnava kot predmet interne preiskave in pri tem sodeluje z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) na način, da ga o teh primerih obvesti. Na DUTB teče postopek zbiranja ustrezne dokumentacije v zvezi s terjatvami, povezanimi z bioplinarnami, ki so bile predmet prenosa na DUTV. V kolikor bo ugotovljeno, da dejansko obstaja sum kaznivega ravnanja, bo DUTB NPU posredovala uradno naznanitev,” so nam povedali v slabi banki. Da v zvezi z bioplinarno ne vodijo nobenih postopkov, so nam odgovorili tudi na Policijski upravi Koper.

Igor Zmazek, nekdanji direktor Bio future, ki je bil nazadnje prijavljen v Avstriji, pa naj bi bil po nekaterih informacijah trenutno v Angliji.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano