Spomin na uporniški duh

“Ljudje, ki so bili v julijskih dneh leta 1944 postreljeni v Rodiku, predstavljajo podlago evropskega antifašističnega boja,” je ob spominskem dnevu občine Hrpelje-Kozina dejal slavnostni govornik Borut Klabjan.

Ob spominskem dnevu so se znova spomnili  vojnih dogodkov in počastili spomin na žrtve. Foto: Tina M. Valenčič
Ob spominskem dnevu so se znova spomnili vojnih dogodkov in počastili spomin na žrtve. Foto: Tina M. Valenčič

RODIK, ARTVIŽE > S praznovanjem spominskega dne so se krajani znova spomnili dogodkov izpred 71 let, ko je kazenska enota SS na zverinski način mučila in pobila sedem mladih Rodičank in Rodičanov na poti z Artviž v domačo vas.

Pohodnikov, ki so se po poteh spomina na padle podali iz Artviž v Rodik, je bilo letos približno 50. K nekoliko manjši udeležbi je botrovala tudi vročina, ta je nekoliko oklestila tudi letošnje obiskovalce osrednje proslave v Rodiku ob spomeniku NOB.

Slavnostni govornik dr. Borut Klabjan s fakultete za humanistične študije je poudaril, “da ima na Primorskem boj proti fašistični aroganci daljšo tradicijo kot drugod. Ta uporniški duh se kaže v dejanjih žrtev, ki se jih še posebej spominjamo na današnji proslavi”. 21. julija 1944 so namreč okupatorji storili krvavo grozodejstvo nad partizanskimi mladinci, aktivisti OF in kurirji. Zbrane je pozdravila tudi županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, ki je dejala, da se “na trenutke zdi, kot da je boj danes podvržen posploševanju. Prepričati nas hočejo, da dejstev ni, da lahko govorimo o različnih pogledih na stvari. Sama se s tem ne strinjam, o teh dogodkih ni možnih več razlag. Resnična je le ta, da je šlo za pogumno dejanje pogumnih ljudi”.

Delegacije so ob spomenik v Rodiku, v katerega so vklesana imena sedmih padlih junakov, položili vence, spominski dogodek pa je spremljal kulturni program.

TMV


Najbolj brano