Spomin na Ketteja ob pesmi in prozi

Skoraj se je zdelo, da se je jubileju Kettejevega rojstva, ki so ga s prireditvijo obeležili na Premu, poklonila tudi polna luna. Kako “nezamudna beži čez mestni trg luna sanjava”, so v Kettejevi najbolj znani uglasbljeni pesmi Na trgu zapeli tudi člani najstarejšega pevskega zbora na Bistriškem, ki nosi pesnikovo ime, in tako začeli s prireditvijo na premski šoli, obenem Kettejevi rojstni hiši.

Dragotinu Ketteju v čast so zapeli člani moškega pevskega 
zbora, ki nosi pesnikovo ime. Foto: Tina M. Valenčič
Dragotinu Ketteju v čast so zapeli člani moškega pevskega zbora, ki nosi pesnikovo ime. Foto: Tina M. Valenčič

PREM > Dragotin Kette se je pred 140 leti rodil v nekdanji Ljudski šoli na Premu, kjer je urejena njegova spominska soba. V petek pa so tam pripravili prireditev v počastitev obletnice njegovega rojstva, ki je bila tudi uvod v niz dogodkov, ki se bodo zvrstili v poklon pesnikovemu jubileju. Praznovali bodo na osnovni šoli v Ilirski Bistrici, ki nosi pesnikovo ime, Ketteju bo letošnjo poletno likovno kolonijo poklonilo domače Likovno društvo Franceta Pavlovca, vrhunec pa bodo tradicionalna Premska srečanja septembra na premskem gradu, ko se bo z domačinko, literarno zgodovinarko Urško Perenič, odvil simpozij, posvečen Dragotinu Ketteju.

Na uvodni prireditvi na Premu so organizatorji - KTŠD Prem, Literarno društvo Ilirska Bistrica, Krajevna skupnost Prem, JSKD in ilirskobistriška občina - postregli s pravo zakusko poezije in proze. Domačinka Teja Šircelj je prebrala Kettejeve pesmi, svoja dela pa so predstavili domačini Ana Seles, Jožko Stegu, Alenka Frank in Jana Frank, članica KUD Literativa Dragica Markovič in domačinka Jerica Strle. S pesmijo so se predstavili mladi nadarjeni glasbeniki Veseli Kettejevci in najstarejši zbor v bistriški občini, ki že vrsto let obeležuje - spomin na Ketteja - Moški pevski zbor Dragotin Kette.

Da je Kette v slovenski literaturi, prezgodnji smrti navkljub, pustil globok pečat, pričajo njegova dela. Že kot otroci smo poslušali njegove basni, pesmi ali priljubljeno pravljico Šivilja in škarjice, je spomnila povezovalka prireditve Meta Frank in dodala:.“Še vedno pa vsakič znova preseneča globina njegove lirike ob zavedanju Kettejeve ustvarjalne mladosti.”

Pisatelj Filip Kalan je zapisal, da je bil Kette domiseln, možat, nadarjen. Tako - nadarjeno, možato, domiselno - je Kette preoblikoval gradivo svojih mladih dni, ki mu jih je usoda že kmalu preštela, je še dejala Frankova. TMV


Najbolj brano