Spomeničarji nad čiščenje gradu

Pred časom je skupina Senožečanov, ki skrbi za urejenost svojega kraja, prostovoljno očistila okolico ruševin starega gradu nad vasjo. V Dolenji vasi pa sta vaščana obnovila staro obcestno kapelico. Oboje je zmotilo zavod za varstvo kulturne dediščine, češ da so ti objekti kulturni spomeniki in morajo zato vaščani za vsak poseg vanje dobiti soglasje zavoda.

Domačini so očistili okolico senožeškega starega gradu, kjer je razgledna točka s klopco (na 
fotografiji levo), po kateri jih vedno  sprašujejo obiskovalci bližnje Vremščice.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Domačini so očistili okolico senožeškega starega gradu, kjer je razgledna točka s klopco (na fotografiji levo), po kateri jih vedno sprašujejo obiskovalci bližnje Vremščice.  Foto: Lea Kalc Furlanič

SENOŽEČE > Ruševine starega senožeškega gradu, ki ga je v svoji slavni Vojvodini Kranjski omenjal že Janez Vajkart Valvazor, so bile do nedavnega popolnoma zaraščene. Ker pa je lanski žled uničil precej okoliških dreves in ker do ruševin, kjer je razgledna točka, pelje peš pot, po kateri sprašujejo turisti, so se nekateri krajani Senožeč odločili, da okolico gradu in dostopno pot očistijo. Kar so na začetku poletja tudi naredili. A kot kaže, so svoji prostovoljni pripravljenosti in dobri volji navkljub naredili napako. Zavod za varstvo kulturne dediščine jih je namreč opozoril, da sta tako stari grad kot kapelica v Dolenji vasi, ki sta jo obnovila domačina in zidarja, Jože Femc in Danilo Tominc, registrirana kulturna dediščina. “Vsi posegi znotraj spomenika, tudi spravilo drv in gradnja novih poti, se lahko izvajajo le v skladu z navodili naše službe,” so zapisali na zavodu.

Pobudnik čiščenja okolice gradu Jure Zelen iz Senožeč pove, da so za sekanje dreves dobili vsa soglasja in dovoljenja tako lastnikov kot gozdarjev, zidovja gradu pa niso tikali, le večji bršljan so požagali. “Nismo imeli namena tam čistiti več kot smo, niti betonirati ali popravljati grajski zid. Zdaj je tudi pot do gradu bolj prehodna in razgledna točka s klopco pokošena,” je po akciji pojasnil Zelen. Nad posegom je bila tedaj navdušena tudi divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, ki je sicer doma iz Dolenje vasi, od koder se dobro vidi grad, in je bila v prejšnjem mandatu predsednica Krajevne skupnosti Senožeče. “Sedaj je s ceste in avtoceste vsaj videti, da imajo Senožeče grad. Pohvalno, da se krajani sami lotijo takšnih zadev in da ne pričakujejo, da bi morala občina za vse poskrbeti in vse plačati,” je pripomnila.

A na zavodu so neomajni: “Zavod za varstvo kulturne dediščine podpira tovrstna prizadevanja lokalnih skupnosti in ostale zainteresirane javnosti za ohranjanje dediščine, vendar je nujno vse posege na dediščini izvajati po predhodni pridobitvi kulturnovarstvenih pogojev in soglasij zavoda. Enako velja tudi za posege, ki ne zahtevajo gradbenega dovoljenja, torej za vzdrževalna dela,” so zapisali. Predsednik KS Senožeče Edvin Škamperle pojasnjuje, da so krajani vsakršna dela ustavili in čakajo na kakšen uradni obisk kulturovarsvenikov. “Da dobimo napotke, kako se ravnati naprej. Sicer dvomim, da bomo še kaj delali, ker nimamo denarja. Poudarim pa naj, da so se tako čiščenja okolice gradu kot obnove kapelice lotili ljudje, ki se na zidarstvo in na gozdarjenje razumejo, saj je bil to njihov poklic,” še dodaja Škamperle.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano