Spet se zapleta s postojnsko lekarno

Čeprav je po že drugi sodbi upravnega sodišča, ki je ministrstvu za zdravje naložilo verifikacijo postojnske lekarne, kazalo, da bo lekarna v kratkem vendarle lahko začela normalno poslovati, se spet zapleta. Upravno sodišče je namreč v sodbi glede primerljivega primera lekarne Litija zavzelo drugačno stališče, na ministrstvu pa jasnega odgovora, kako bodo ravnali glede postojnske lekarne, še nimajo.

Čeprav je po že drugi sodbi upravnega sodišča, ki je 
ministrstvu za zdravje naložilo verifikacijo postojnske lekarne, kazalo, da bo lekarna v kratkem vendarle lahko začela 
normalno poslovati, se spet zapleta. Foto: Lori Ferko
Čeprav je po že drugi sodbi upravnega sodišča, ki je ministrstvu za zdravje naložilo verifikacijo postojnske lekarne, kazalo, da bo lekarna v kratkem vendarle lahko začela normalno poslovati, se spet zapleta. Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Ministrstvo za zdravje je, podobno kot v postojnskem primeru, zavrnilo vlogo Lekarne Ljubljana za opravljanje lekarniške dejavnosti v občini Litija. Lekarna Ljubljana je vložila tožbo, Upravno sodišče pa je razsodilo, da se tožba Lekarne Ljubljana zoper sklep ministrstva zavrne.

Upravno sodišče različno o lekarnah

Upravno sodišče je tokrat potrdilo stališče ministrstva za zdravje in zapisalo, da “javni zavod, ki že opravlja lekarniško dejavnost na določenem območju, nedvomno ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katerega ni bil ustanovljen”.

Po pojasnilih ministrstva je upravno sodišče zato odstopilo tudi od stališč, ki jih je zavzelo v svojih dveh dosedanjih sodbah glede opravljanja lekarniške dejavnosti Lekarne Ljubljana v Postojni. Tudi v tem primeru je namreč javni zavod (Lekarna Ljubljana) lekarno odprl na območju, za katerega ni bil ustanovljen, saj tu že deluje javni zavod Kraške lekarne. Kaj ta odločitev pomeni za usodo lekarne v Postojni? “Glede na dejstvo, da je sodišče odločalo o enakem vprašanju kot v primeru javnega zavoda Lekarne Ljubljana v občini Postojna, bo ministrstvo sodbo natančno preučilo,” nam včeraj še niso želeli konkretno povedati na ministrstvu.

Sedej je redkobeseden

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej je za PN povedal, da je komisija pred dobrim tednom že opravila verifikacijo lekarne v Postojni, ni pa Lekarna Ljubljana še prejela odločbe ministrstva.

Na vprašanje, ali torej pričakuje nadaljnje zaplete, pa Sedej ni želel jasno odgovoriti. Ocenil je le, da zadnja sodba ne bi smela vplivati na postojnski primer. V kolikor bi do zapletov prišlo, pa je napovedal ponovno uporabo pravnih sredstev.

VRŽ


Najbolj brano