Sozvočja treh umetnosti in umetnikov

Mladi glasbeniki podružnične glasbene šole Komen in njihovi mentorji so letos v sodelovanju s Knjižnico Komen kulturni dan posvetili sozvočju glasbe, risanja in oblikovanja gline.

Petja Pustišek in Timotej Gerželj sta ob glasbi, ki so jo izvajali mladi  komenski pianisti, 
harmonikarji in drugi glasbeniki, kiparila in risala.
Petja Pustišek in Timotej Gerželj sta ob glasbi, ki so jo izvajali mladi komenski pianisti, harmonikarji in drugi glasbeniki, kiparila in risala. 

KOMEN > Mladi pianisti, harmonikarji in drugi učenci komenske podružnice so medse povabili dva umetnika z likovnega področja, ki sta, medtem ko so oni igrali, sledila občutkom, ki jih je v njiju zbudila trenutna glasba in ustvarila vsak svoj izdelek.

Petja Pustišek, študent Višje strokovne šole Sežana, je povedal, da mu je bila umetnost od nekdaj blizu, posebej risanje in slikanje. Ko se je vpisal na srednjo aranžersko šolo v Sežani, pa je ugotovil, da ga vedno bolj privlači kiparstvo. Navdih za svoja prva dela je dobil v literaturi in televizijskih oddajah, kmalu pa je začel ustvarjati svoja izvirna dela, med njimi izstopajo pošasti, ki jih skuša povezati v zgodbo. Zadnje čase pa ga vedno bolj privlačijo surrealistične teme. Pri svojem delu najpogosteje uporablja poseben material super sculpey, za večja dela pa glino.

“Glasba pa mi daje inspiracijo in motivacijo za ustvarjanje,” je potrdil, da je bila komenska povezava zanj pravšnja.

Timoteja Gerželja pa umetnost ni kaj prida zanimala, bolj sta ga privlačila znanost in knjižni svet. Ker pa ni želel na gimnazijo, se je tudi on vpisal na aranžersko šolo v Sežani. Sprva mu ni bila všeč, tudi zato ne, ker ni maral risanja. A je kmalu spoznal nekaj ljudi, ki so ga spodbujali, da je začel na drugačen način razvijati svojo umetniško nadarjenost skozi digitalno oblikovanje, pa tudi risanje. Zdaj najraje ustvarja nadnaravne like, največji navdih sta mu Edgar Alan Poe in Howard Phillips Lovecraft ter glasba, predvsem jazz in metal. Svoj stil skuša čimbolj približati ilustracijam, hkrati pa ustvarja realistične in naravne like. Šolanje pa usmerja v to, da se bo lahko vpisal na fakulteto za arhitekturo v Ljubljani.

Obiskovalci večera so tako doživeli kulturo na drugačen način, po koncertu pa so si lahko ogledali nastale izdelke, ki sta jih gosta tudi pokomentirala in povezala z glasbo.

MUZ


Najbolj brano