Sožitje obrti in umetnosti za kulturni praznik

Kultura še zdaleč ni le abstraktna umetnost, temveč svojo sled v njej že stoletja puščajo tudi ustvarjalci uporabnih umetniških izdelkov. Prav zato bodo v Kosovelovem domu slovenski kulturni praznik počastili tudi z razstavo izdelkov umetnostne obrti sedmih kraških ustvarjalcev.

Staro in novo, obrt in umetnost: Beti Starc bo predstavila glinene zmečkanke z motivi nageljčkov. Foto: Kosovelov Dom
Staro in novo, obrt in umetnost: Beti Starc bo predstavila glinene zmečkanke z motivi nageljčkov. Foto: Kosovelov Dom

SEŽANA > Na razstavi, ki jo bodo odprli jutri ob 20. uri v Mali galeriji Mira Kranjca, bodo svoje izdelke predstavili ustvarjalci mlajše generacije. Priznani umetnik kraškega kamna Jernej Bortolato je zanjo izbral nekaj kamnoseških izdelkov, Saško Ferluga pa nakit iz kamna, za katerega je navdih iskal v Krasu. V svojem materialu, graviranem steklu, ustvarja Robi Goruppi, Beti Starc, ki je v zadnjih letih navdušila že s številnimi materiali, bo tokrat razstavila glinaste zmečkanke, ki so poetična podlaga nageljčkom. Z grafikami kraških noš bo četverico umetniško dopolnil Marko Lupinc, medtem ko bosta umetnost v kulinariki predstavila Aleksander Podobnik z medom in mladi vinar klasičnega prosekarja Žarko Bukavec.

Razstava nosi naslov Kraška simfonija op. 2 in se sklicuje na knjigo Prgišče KrasaRafka Dolharja in Alberta Miklavca, saj avtorji v delih iščejo ne samo nove oblike izražanja kraškosti, temveč poskušajo iz njegove pretekle biti črpati predvsem ideje za prihodnost.

Upodobitvene umetnosti bodo ob odprtju razstave dopolnili še člani priznane skupine Ano urco al'pej dvej, ki ohranjajo ljudsko izročilo z lepimi kraškimi nošami, poslušalcem pa poskušajo približati ljudsko pesem v sodobnejših priredbah.

MUZ


Najbolj brano