Sosedi sta se poravnali

Na okrožnem sodišču v Kopru je bil za včeraj razpisan nov narok v tožbi postojnske proti pivški občini zaradi starega spora okrog nekdanjega skupnega odlagališča odpadkov. A sta občini tik pred zdajci dosegli izvensodno poravnavo, za kar sta si vodstvi občin sicer že nekaj časa prizadevali. Pivški občini visokega zneska, za katerega jo je tožila soseda, ni treba plačati, saj so ga kompenzirali, postojnska pa si je najverjetneje prihranila sodne stroške.



Občini Postojna in Pivka sta  izvensodno rešili star spor okrog 
nekdanjega skupnega odlagališča odpadkov nad Staro vasjo, kjer je danes le še zbirni center, deponija pa je v postopku 
sanacije. 

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Občini Postojna in Pivka sta izvensodno rešili star spor okrog nekdanjega skupnega odlagališča odpadkov nad Staro vasjo, kjer je danes le še zbirni center, deponija pa je v postopku sanacije.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, PIVKA > Jedro zapletenega spora med občinama so bili stroški upravljanja ter zapiranja in sanacije že konec leta 2012 zaprtega skupnega odlagališča nenevarnih odpadkov nad Staro vasjo pri Postojni. Postojnska občina je leta 2009 sprejela sklep, s katerim je sosedi zaračunala tako imenovane stroške rezervacije prostora na odlagališču. S tem bi si zagotovila tudi sredstva za zaprtje odlagališča in njegovo upravljanje po zaprtju. Pivška občina zaračunanih stroškov rezervacije ni plačevala, ker je ocenila, da za vnaprejšnje plačevanje ni pravne podlage, zato je postojnska občina še v času prejšnjega vodstva vložila tožbo v višini 350.000 evrov.

Primer se je vlekel že dlje časa, dokler nista postojnski in pivški župan pred nedavnim izrazila pripravljenost, da rešitev poiščejo izvensodno. V sredo pa sta nato občini po večmesečnem usklajevanju podpisali Sporazum o sofinanciranju urejanja, zapiranja in upravljanja deponije nenevarnih odpadkov Stara vas, ki šteje kot izvensodna poravnava.

“Rezervacije” ne morejo plačevati vnaprej

“Skupaj smo pregledali, koliko je bilo dejansko stroškov upravljanja z deponijo, koliko smo plačali, koliko nismo. V sporazumu smo vse zelo jasno definirali, prav tako pa smo bolj natančno definirali tudi zadeve glede zaprtja in sanacije,” nam je včeraj povedal pivški župan Robert Smrdelj. Na vprašanje, kaj poravnava zanje pomeni v številkah, pa je dejal, da “so približno na ničli”.

Občini Pivka je namreč uspelo dokazati, da postojnska ni upoštevala oziroma v svojih evidencah ni imela določene že pred časom sklenjene kompenzacije v višini 140.000 evrov. “Glede bodočih stroškov za sanacijo, ki jih mi ne moremo plačevati vnaprej, pa smo se dogovorili, da bomo te stroške nosili po količniku, kot izhaja že iz osnovne pogodbe iz leta 1996, v razmerju 30:70.”

Za dobrososedske odnose

“Letos je bilo v tej tožbi razpisanih nekaj obravnav, ki pa smo jih prelagali, ker smo iskali nek skupni dogovor, da bi se izvensodno poravnali. Nima smisla, da se po sodiščih preganjamo, dobrososedski odnosi so bolj pomembni,” pa je poravnavo komentiral postojnski župan Igor Marentič.

Potrdil je, da je bil del pivškega dolga res skompenziran in da so Pivki tudi odšteli nekatere razlike v ceni, ker je morala odpadke dražje odvažati. “Vse nadaljnje postopke glede zapiranja pa bomo skupaj financirali,”je napovedal Marentič.

Na postojnski občini so še pojasnili, da se je že leta 2012 izdelal program zapiranja odlagališča, ki ga bo sedaj mogoče izvesti. Program je ocenjen na 500.000 evrov, obsega pa popolno večplastno prekritje deponije, dokončno urejanje odplinjanja ter njeno površinsko rekultivacijo. Občina Postojna bo še letos pristopila k pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja za zapiranje odlagališča.

Smrdelj pa je ocenil, da je takšen razplet spora rezultat “treznega premisleka”, in dodal, da bo Občina Postojna s tem prihranila sodne stroške, “saj si ne predstavljam, da bi to tožbo lahko dobila”.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano