Šoli več denarja za vzdrževanje

Ko so predsinočnjim sežanski občinski svetniki sprejemali proračuna za leto 2016 in 2017, so na pobudo skupine svetnikov z amandmajema namenili nekoliko več denarja za osnovni šoli v Dutovljah in Sežani ter Športnemu centru, manj pa za botanični vrt.

Ravnateljica OŠ Dutovlje Doris Orel in hišnik Oton Mravlje ob podometnih vodovodnih 
ventilih, ki jih bodo postopoma zamenjali. Podobnih skritih del je na šoli še cela vrsta.   

 







 Foto: Marica Uršič Zupan
Ravnateljica OŠ Dutovlje Doris Orel in hišnik Oton Mravlje ob podometnih vodovodnih ventilih, ki jih bodo postopoma zamenjali. Podobnih skritih del je na šoli še cela vrsta.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, DUTOVLJE > V imenu 16 svetnikov je predlog za amandma k proračunu za leto 2016 dala predsednica odbora za šolstvo, šport in kulturo Ivica Podgoršek: “Predlagamo, da se s proračunske postavke, namenjene revitalizaciji botaničnega vrta v Sežani, vzame 20.000 evrov in se z njimi poveča prihodke za materialne stroške Športnega centra, za investicijsko vzdrževanje v sežanski osnovni šoli ter v šoli in vrtcu v Dutovljah. Slednja prejmeta 10.000, ostala dva zavoda pa po pet tisoč evrov. V odboru menimo, da trenutno ni primeren čas za revitalizacijo botaničnega vrta.”

Le tisoč evrov za vse vzdrževanje

Za revitalizacijo botaničnega vrta je bilo pred spremembo v proračunu za prihodnje leto predvidenih 145.000 evrov in še 100.000 evrov za vzdrževanje, za sežansko osnovno šolo pet tisoč evrov za nakup opreme in 80.000 evrov za investicijsko vzdrževanje, za osnovno šolo v Dutovljah pa tisoč evrov za nabavo opreme in tisoč za vzdrževanje. In to kljub temu, da je bilo v spremnem besedilu k občinskemu proračunu zapisano, da potrebuje dutovska šola za investicijska vlaganja (med drugim tudi za zamenjavo azbestnih tlakov v 18 učilnicah in zamenjavo azbestnih polnil v zunanjih stenah) 160.000 evrov.

Več tudi za vrtec v Dutovljah

Župan Davorin Terčon je ob vložitvi amandmaja izrazil nekaj dvomov, ker da spada dutovska šola v kategorijo zaključenih investicijskih sredstev in če ji občina poviša postavko, pride do neuravnoteženega razdeljevanja denarja med šolami: “A je prav, da občina pomaga dutovski šoli, ne nazadnje doslej investicijska sredstva zanjo niso bila visoka, saj smo najbolj pomagali osnovni šoli v Sežani,” je dejal Terčon.

Svetniki so predlog kolegov podprli in tako bosta dobila dutovska šola in vrtec dodatnih deset tisočakov. Na pobudo SD pa so svetniki potrdili še amandma, da se v proračunu za 2017 šoli v Dutovljah za investicijsko vzdrževanje nameni še 20.000 evrov.

Skrita, a nujna dela

“Zelo smo veseli,” je včeraj odločitev svetnikov komentirala ravnateljica OŠ Dutovlje Doris Orel in naštela vrsto del, ki se jih morajo lotiti: “Čeprav je na zunaj videti, kot bi bili prostori, infrastruktura in pogoji v naši šoli ustrezni, temu žal ni tako. Luči v nekaterih učilnicah so še stare in brenčijo. Na hodnikih nam zaradi slabih tlakov pokajo ploščice, veliko oken še ni tesnih, obnoviti moramo celotno električno napeljavo, saj smo bili zaradi njene dotrajanosti dva dni v nekaterih prostorih brez elektrike. Tudi vodovodna napeljava je dotrajana, zgodili so se nam že izlivi vode, veliko ventilov je še podometnih in jih postopoma menjujemo. Glavna peč v kuhinji ima že 16 let in odpoveduje, zato jo bo treba zamenjati. Sistemu centralnega ogrevanja pa bi namesto nove plinske peči, ker je stara dotrajana, radi dokupili toplotno črpalko, ki bo zmanjšala stroške ogrevanja, ...”

Tako bodo z vloženim denarjem dejansko tudi prihranili, je še povedala ravnateljica. Ker je občinski proračun sprva predvidel za šolo le tisočaka, je že pred tedni napisala županu pismo. V njem mu je priznala zasluge za ohranitev tomajske podružnične šole, ureditev šolskega igrišča in še česa, a mu obenem naštela nujna dela v šoli in s številkami podkrepila, kako v šoli varčno obrnejo vsak evro; da si ne plačujejo nadomeščanj, da urnik podaljšanega bivanja prilagajajo potrebam staršev in še kaj. S pismom se je obrnila tudi na nekatere svetnike.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano