Šola bo za nekatere trajala nekaj ur dlje

Pri spremembi urnikov šolskih prevozov v sežanski občini so najkrajšo potegnili šolarji iz najbolj oddaljenih krajev. Tisti otroci, ki pouk končajo po 4. šolski uri, bodo domov prišli več kot tri ure za svojimi vrstniki v mestu. Starši opozarjajo na finančne posledice, saj bodo prisiljeni v nakup šolskih kosil za otroke. Občina pravi, da je bila za pripravo urnikov ključna šola, na šoli pa odgovarjajo, da ni v njihovi moči, da bi vplivali na šolske prevoze.

Tako so prebivalci Krajevne skupnosti Štjak s pomočjo gasilcev pomagali urejati pot v vasi 
Hribi. Zdaj postajališča kljub njihovim naporom  tam ni. Foto: Boris Rola Škapin
Tako so prebivalci Krajevne skupnosti Štjak s pomočjo gasilcev pomagali urejati pot v vasi Hribi. Zdaj postajališča kljub njihovim naporom tam ni. Foto: Boris Rola Škapin

SEŽANA > “Ne zanima nas, kdo je kriv - šola, občina ali izbrani prevoznik. Celotno breme njihovih odločitev nosimo mi in otroci. Naj ga prevzame tisti, ki je za to odgovoren. Naših predlogov niso upoštevali. Prisiljeni smo v uporabo vseh pravnih sredstev,” je mnenje staršev šoloobveznih otrok iz Krajevne skupnost Štjak strnila Natalija Jež Lipanje.

S prvim decembrom se v Sežani spreminja urnik šolskih avtobusov. Po novem bo iz Poljan (skozi vasi Bogo, Ravnje, Selo, Štjak, Dolenje, Mahniči, Kazlje, Štorje) v smeri Sežane avtobus iz Poljan odpeljal ob 7.05, na končno postajo pa naj bi prišel ob 7.53. “Čas prevoza ni realen, zato dvomimo, da bodo otroci prišli v šolo pravočasno. Otroci potrebujejo vsaj deset minut, da se preobujejo, pridejo do učilnice in pripravijo na pouk,” utemeljujejo starši eno od zahtev.

V Štjaku si zato prizadevajo za zgodnejši jutranji prevoz, opozarjajo pa tudi na neprimernost ceste - na ostrih ovinkih odseka Štjak-Dolenje je avtobus v preteklosti že nasedal.

Prisiljeni bodo plačevati kosilo

Še bolj pa jih motijo urniki odvozov. Veliko otrok pouk konča že po 4. šolski uri, ob 11.30, ali pa po 5. uri. Do sedaj je bil odvoz organiziran v smeri Ravnje in Dolenje ob 12.28 in 13.28, za nameček je bil na voljo še delavski avtobus redne linije ob 15.30. Zdaj bo odvoz izpred šole za Ravnje organiziran ob 13.40 in 15.10, za Dolenje pa ob 13.31 in 15.12.

Za prebivalce Štjaka in okoliških vasi pa še ni konec slabih novic. S prvim decembrom avtobusno podjetje Avrigo ukinja redno avtobusno linijo, ki je ob 15.30 povezovala Sežano in Vrhe. V času šolskih počitnic bodo tako krajani KS Štjak ostali brez kakršnekoli avtobusne povezave. Onemogočen bo obisk zdravnika in drugih javnih institucij. Drugi šolski avtobusni odvoz je sicer predviden za Ravnje ob 15.10 in za Dolenje ob 15.12, a tudi tu krajevna skupnost in starši opozarjajo na nepremišljenost. “Delavski avtobus se veže na ostale avtobusne dovoze iz smeri Nove Gorice, Kopra in Ljubljane, ki prihajajo v Sežano ob 15.20. S tem avtobusom se domov vračajo dijaki, ki obiskujejo srednjo šolo v drugih krajih. Ta povezava se mora ohraniti, saj predstavlja edino povezavo na Vrhe,” so v svojih zahtevah zapisali starši. Na to jim je občina odgovorila, da nima vpliva, vendar se z Avrigom, ki je bil na razpisu v novembru izbran za izvajalca šolskih prevozov, še dogovarjajo. Na Avrigu so odgovorili, da je razlog za ukinitev linije res odvoz osnovnošolcev ob 15.10. “Naročnika smo predhodno opozarjali, da bodo dijaki in ostali potniki ostali brez prevoza,” so nam povedali v podjetju, kjer so predlagali, da se odvoz premakne na 15.30. Za rešitev problematike so občini poslali prošnjo za sestanek.

Otroci, ki s poukom zaključijo po 4. uri, bodo morali v šoli čakati več kot dve uri, domov pa bodo prišli še uro kasneje. Otroci z Vrhov bodo tako za štiri šolske ure od doma od sedmih zjutraj do treh, ko se bodo vrnili, so na primeru pojasnili starši.

S seboj bo to potegnilo dodatne finančne stroške, saj bodo starši prisiljeni v plačevanje šolskih kosil. Za enega otroka to znese 70 evrov mesečno.

Kdo bo odgovarjal za varnost?

Zakon o šoli ureja brezplačen prevoz v 56. členu. Ta določa pravico do brezplačnega prevoza za vse učence, ki imajo stalno prebivališče vsaj štiri kilometre od osnovne šole. V vasi Hribi ni predvideno postajališče, čeprav v njej živi en šoloobvezni otrok.

Trenutno na avtobus vstopa v Mahničih. Oče, ki ga vsak dan na postajo pripelje ob 6.40, zdaj, ko bo v Mahničih avtobus ustavil ob 7.33, zaradi službenih obveznosti tega ne bo več uspel storiti.

Za pojasnilo o nastali situaciji smo se obrnili tudi na ravnateljico sežanske šole Jadranko Mihalič, ki je pojasnila, da so kot šola naredili vse, kar je v njihovi moči. “Zagotovili smo varstvo otrok. Tudi nam tako ni najboljše in bi želeli, da bi se ohranili vsi prevozi. Vedeli smo, da bo z ukinjanjem odvozov prišlo do težav. Vendar mi nimamo moči, da bi lahko spreminjali,” je povedala ravnateljica. Na šoli nam tu di niso znali povedati, zakaj so se v nekaterih vaseh ohranili trije odvozi, na Vrhe, ki so zelo oddaljene, pa le dva.

“Težava ni samo v oddaljenosti od postajališča - desetletni šolar bi moral v tem primeru pešačiti sam en kilometer -, ampak v dejstvu, da je na našem območju veliko število divjih živali. Zanima nas, kdo bo prevzel odgovornost, če se mu kaj zgodi,” odgovorne sprašujejo starši in člani krajevne skupnosti.

Zato so staršu priskočili na pomoč. V vasi Hribi so skupaj z gasilci in prostovoljnim delom krajanov uredili pot in celo obračališče za avtobus.

Ponekod še vedno trije odvozi

Starši so razočarani, ker pripravljalci urnika niso upoštevali nobenega od njihovih predlogov. Urnik je nastal na podlagi elaborata, ki ga je pripravilo podjetje Pinger. Na občini so na njihova vprašanja odgovorili, da so bili razlogi za optimizacijo osnovnošolskih prevozov racionalizacija stroškov, zagotavljanje kombiniranega sistema prevozov, ki je v osnovi namenjen osnovnošolcem in bi ustrezal tudi dijakom ter ostalim potnikom, in izenačenje nivoja uslug za vse učence v občini, saj OŠ Dutovlje že prej ni imela prvega odvoza ob 12.30.

Toda urnik odvozov pokaže drugačno sliko. Tudi po novem so v kar nekaj vasi še ostali trije odvozi, dijaki pa na Vrhe popoldne nimajo s čim.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano