Sodišče pravi, da mora Fric zapustiti Štanjel

Okrožno sodišče je pritrdilo občini Komen: najemnik Andrej Fric mora izprazniti grajski kompleks Štanjel. Zaradi neplačanih najemnin in obratovalnih stroškov se s kršitvami preostalih točk pogodbe sodišče sploh ni ukvarjalo.

Grajsko dvorišče je v nedeljo dopoldne kljub lepemu vremenu samevalo Foto: Petra Mezinec
Grajsko dvorišče je v nedeljo dopoldne kljub lepemu vremenu samevalo Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Okrožno sodišče v Kopru je odločilo: najemnik štanjelskega grajskega kompleksa Kulinarika, umetnost in kultura Gastro & art,Andrej Fric, s. p., se mora iz najetih prostorov izseliti.

Plačal ni niti evra

Sodišče je ugodilo zahtevam Občine Komen in najemniku naložilo plačilo najemnin od marca, ko je grad prevzel, obratovalnih stroškov v tem času in pravdnih stroškov. Za vse skupaj bo moral Fric plačati skoraj deset tisoč evrov.

Občina Komen je v predlogu za izselitev, ki ga je poslala koprskemu sodišču, Fricu očitala, da ni plačal najemnine in obratovalnih stroškov, pa tudi, da ni uredil oddaje komunalnih odpadkov in da ne izvaja vseh dogovorjenih storitev. Poleg tega pa so se nad vodenjem, postrežbo in ponudbo restavracije v zadnjih mesecih pritoževali številni obiskovalci.

Vendar se z zadnjimi kršitvami pogodbe sodišče ni ukvarjalo, saj je bilo neplačevanje najemnine in stroškov obratovanja dovolj tehten razlog za izpraznitev prostorov, je v nalogu za izpraznitev prostorov zapisala višja pravosodna svetovalka Anja Horvat s koprskega okrožnega sodišča.

Ker Andrej Fric kljub petim opominom ni plačal najemnine, niti se ni hotel iz grajskega kompleksa izseliti, je občina odstopila od najemne pogodbe. Če najemnik ne plača najemnine dva meseca, lahko najemodajalec od pogodbe odstopi, se je ob podpisu strinjal tudi Fric. Ker niti prekinitev pogodbe občini ni prinesla rešitve, jo je morala poiskati na sodišču.

Včeraj smo ves dan poskušali dobiti Andreja Frica, vendar se ne naše klice ni odzival. Tako ne vemo niti, ali je sodno pošto, odposlano 16. oktobra, sploh že dvignil. Čas za to ima do prvega delovnega dne v novembru, najkasneje tedaj bo začel teči osemdnevni rok za pritožbo. Lahko pa že prej izprazni prostore. Do zdaj tega še ni storil.

Grad še ni rešen

Župan Danijel Božič, ki se mu prav te dni izteka mandat, nam je povedal, da ga taka odločitev sodišča ni presenetila. “Vendar pa to ne pomeni, da je zadeva rešena,” je povedal. Na zadnji seji je svetnikom povedal, da je bila največja napaka njegovega mandata prav sklenitev pogodbe za oddajo štanjelskega kompleksa. Ta je obsegala grajsko restavracijo z enoteko, galerijo Lojzeta Spacala, Fabianijevo dvorano in Kvadratni stolp, vsega 871 kvadratnih metrov površine.

Andrej Fric je bil za najemnika izbran po dolgem iskanju. Takoj, ko je prevzel vodenje restavracije v svoje roke, pa so pričele deževati kritike. Najprej na račun najemnika, nato na račun nikakor ne grajske ponudbe in postrežbe. Ko je občina zaradi neplačevanja najemnine skušala po mirni poti prekiniti pogodbo, se ni dal. Na zadnjih volitvah je Andrej Fric celo kandidiral za župana komenske občine, kjer pa je zanj glasoval le nekaj volilnih upravičencev.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano