So delavci Lipice Turizma prejeli zadnjo plačo?

Čeprav so lipiški turistični delavci sezono končali kar dobro, imajo prazen račun. Zato so včeraj sklicali skupščino družbe, da bi od lastnikov dobili odgovor, kako naprej. Pa jih niso dobili. SDH pravi, da jih mora dati vlada, ta pa molči. Danes bo v Lipici zbor delavcev.

Čeprav so lipiški turistični delavci  sezono končali kar  dobro, 
imajo prazen račun.   Foto: Bogdan Macarol
Čeprav so lipiški turistični delavci sezono končali kar dobro, imajo prazen račun.  Foto: Bogdan Macarol

LIPICA > Pred letom dni se je država odločila, da bo družbo Lipica turizem, d.o.o., ki v Lipici skrbi za hotela in gostinsko dejavnost, izvzela iz javnega zavoda, jo prenesla neposredno v svojo last in dala v upravljanje SDH. A novi lastniki se niso izkazali.

S hudimi mukami in čakajoč na plače tudi po dva meseca in več so lipiški turistični delavci nekako prebrodili mrtve zimske mesece. Poletno sezono so zaključili z 39.000 evri primanjkljaja, bremenijo pa jih tudi stari dolgovi in najemnina za golf igrišče. Zato je bila septembrska plača, ki so jo te dni že dobili, morda zadnja. “Pohiteli smo z izplačilom plač, da nam ne bi blokirali računa,” je včeraj povedal Boštjan Bizjak, ki družbo še vedno vodi kot v.d. direktorja, čeprav je SDH že maja objavil razpis za novega direktorja.

Ker je račun prazen, je lipiško vodstvo za včeraj sklicalo skupščino, da bi lastniki povedali, kaj nameravajo z Lipico. Toda na SDH so odgovorili, da je lastnica družbe Lipica turizem, d.o.o., vlada, zato mora vlada povedati, kako naprej. SDH je že marca izdelal analizo družbe in možne rešitve ter jih poslal vladi v odločanje, vlada pa odločitve do danes ni sprejela.

“Pogovori res tečejo že dolgo in zdaj smo res prišli do točke, ko bo treba sprejeti odločitev,” je včeraj medlo odgovoril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki naj bi po neuradnih informacijah zagovarjal nadaljevanje lipiškega turizma v novem javno gospodarskem zavodu po vzoru Brda.

V Lipici menijo, da bi to spet povzročilo prelivanje denarja iz kobilarniškega dela v v turističnega, in ocenjujejo, da sta možni samo dve rešitvi: dokapitalizacija ali stečaj. Ker možnosti za prvo skorajda ni, je Bizjak SDH-ju predlagal, da potrdi stečaj, a je SDH odgovoril, da mora o tem odločiti vlada. Zato jo bodo zaposleni na današnjem zboru pozvali, naj se vendarle izjasni o usodi lipiškega turizma.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano